Šef karlovačkih vatrogasaca: Kolegu je pogodio geler. Susjedi: U kući je bilo oružja

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U gašenju požara koji je planuo u kući nakon udara groma tijekom nevremena u Karlovcu ranjen je vatrogasac te je prevezen u zagrebački KB Dubrava na liječenje. Zapovjednik JVP-a Karlovac Miroslav Rade rekao je da je stanje vatrogasca teško.

"Stanje ranjenog vatrogasca je teško, ali je pri svijesti. Vjerojatno ga je u leđa pogodio geler", kazao je Rade. Susjedi u karlovačkom prigradskom naselju Borlin Hini su opisali da je najprije grom udario u kuću, a zatim su uslijedile velike i manje eksplozije, i to njih stotine. Crijep je letio i 80 metara, a na cesti su se mogle pronaći i čahure.

Mještanka koja se predstavila inicijalima I. Š. rekla je da je držala kišobran vatrogascu koji je izvukao ozlijeđenog i da je vidjela prostrijelnu ranu na leđima. Mještani kažu da u kući zahvaćenoj plamenom živi bolesna starica čiji je suprug preminuo 28. prosinca prošle godine, a da je vjerojatno u kući imao arsenal oružja. 

Nevrijeme je bilo praćeno tučom

Jedan od susjeda rekao je da je zbog spora s drugim susjedom vlasnik te kuće bio priveden zbog naoružanja. "Sve je bilo puno dima, nisam znao što gori, mislio sam da gori moja kuća", rekao je drugi susjed dodavši da bi se i njegova kuća zapalila da nije padala kiša.

Treći susjed kaže da su oštećeni krov njegove kuće i dva automobila. Susjedi pretpostavljaju da je u zapaljenoj kući bilo dinamita. "Da su vatrogasci stigli kad je bila prva velika eksplozija, tko zna što bi se dogodilo", naveo je jedan od njih.

Karlovačko područje je oko 15:30  zahvatilo veliko nevrijeme praćeno tučom, a Grad Karlovac je izvijestio da su pale ogromne količine kiše i izazvale bujične poplave. Prema neslužbenim podacima, riječ je o 35 litara kiše po četvornom metru do 18 sati.

Dio Karlovca je bez struje

Vatrogasci su zasad primili 26 poziva zbog ispumpavanja vode te jedan zbog požara. Ima i srušenih stabala i zaglavljenih vrata. Ulice i parkirališta bili su poplavljeni. Potopljeni su bili i pothodnici i podvožnjak između četvrti Grabrik i Rakovac, u kojem su se našli zatočeni vozači automobila.

Dosad je ispumpana voda iz škola i vrtića te stambenih zgrada, a upravo se ispumpava voda u velikom pothodniku. U nekim dijelovima Karlovca nestalo je struje, a i telefonske linije su u kvaru.

"Trebat će neko vrijeme da se sve sanira i očisti", kazao je gradonačelnik Damir Mandić te poručio Karlovčanima da su im gradske službe na raspolaganju, a ozlijeđenom vatrogascu poželio je brz oporavak.

Iz Županijskog centra 112 Karlovac izvijestili su da su primili 60-ak dojava građana o posljedicama nevremena praćenog jakom kišom, grmljavinom i tučom, koje je u popodnevnim satima zahvatilo područje grada Karlovaca i bližu okolicu.

Pročitajte više