Čovjek doživio srčani udar, spasili ga vatrogasci iz Svete Nedelje

Screenshot: HRT

VATROGASCI iz Svete Nedelje su po povratku s osiguranja utrke Svjetskog prvenstva u reliju naišli na čovjeka koji je doživio srčani udar te su mu spasili život. Kod sebe u vozilu su imali defibrilator, koji inače nije dio vatrogasne opreme, piše HRT. Pri povratku u postaju vatrogasce su zaustavili Mađari koji su im ukazali na čovjeka s kojim nešto nije bilo u redu.

Vatrogasac: Uspjeli smo ga dobiti nakon pet udara struje

"Napravili smo brzinski pregled, provjerili puls i disanje, čovjek nije imao znakove života, i tada smo započeli s reanimacijom i oživljavanjem čovjeka. Uspjeli smo ga dobiti s uređajem nakon pet udara struje i taj proces je trajao petnaestak minuta, dok nije došla hitna pomoć", ispričao je Karlo Petravić, vatrogasac DVD-a Strmec. U spašavanju je sudjelovalo osam vatrogasaca, a jedan od njih je i Mihael Petravić.

"Kad sam vidio kakva je situacija, malo me prošla jeza i strah, ali uz smirenost mojih kolega smirio sam se i ja i pravo smo postupili", kazao je Mihael. Zapovjednik postaje ponosan je na svoje dečke, a kako bi doznali stanje čovjeka kojeg su reanimirali, odmah su zvali bolnicu.

"Osoba se nalazi na intenzivnoj njezi nakon operacije. Mi želimo da se on oporavi, da preživi, kako bismo imali cijelu priču s lijepim završetkom", rekao je Ivan Štimac, zapovjednik Vatrogasne zajednica Grada Sveta Nedelja.

Grad Sveta Nedelja je nabavio defibrilatore

U vozilu su vatrogasci imali defibrilator, koji nije standardni dio vatrogasne opreme. Nedavno je Grad nabavio nekoliko uređaja putem suradnje s Crvenim križem Samobor, nakon jednog tragičnog događaja kada je na nogometnom igralištu izgubljen mladi život.

"Izrazito je jednostavan za korištenje. Imate glasovno vođenje, stavite ga čovjeku na prsni koš i glas vas navodi što morate napraviti i tako osoba koja je prošla osnovnu edukaciju može nekome spasiti život", izjavio je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje. Cijena takvih defibrilatora je između 1500 i 2000 eura, a Grad njima želi opremiti škole i sportske terene.

Pročitajte više