Važan obrat: Snimka vjeroučitelja koji poziva na strijeljanje može biti dokaz na sudu

Foto: Index

SNIMKA na kojoj bivši vjeroučitelj Krešimir Bagarić za vrijeme nastave u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matije Gupca veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića te poziva na ubojstvo bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić je zakonit dokaz, odlučilo je vijeće Vrhovnog suda.

>> Imamo snimku. Vjeroučitelj djeci u Zagrebu: "Mesića i Pusićku treba strijeljati i baciti u septičku jamu"

"Odluka se temelji na pravnom shvaćanju prema kojem javno izgovorena riječ nastavnika u okviru obrazovnog procesa u školskoj učinioci koja je upućena svim nazočnim đacima te suradniku u nastavi, očito, podrazumijeva njegovo odricanje od prava na zaštitu osobnog života i tajnosti općenja iz čl. 35. i čl. 36. Ustava Republike Hrvatske te istodobno presumira njegov (prešutni) pristanak na zvučno snimanje onoga što je za vrijeme predavanja izjavio", piše u današnjem priopćenju glasnogovornika Vrhovnog suda, suca Željka Pajalića.

Index je dobio snimku

Podsjetimo, u svibnju 2020. godine je Vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu odlučilo da snimka nije zakonit dokaz i izdvojilo ju je iz sudskog spisa u postupku koji je protiv Bagarića zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Index je u prosincu 2017. dobio snimku Bagarićevog divljanja na nastavi osmog razreda, kada ga je snimio jedan učenik. Bagariću to nije bio prvi put da se tako ponašao pa je dijete skupilo hrabrosti da snimi vjeroučitelja i snimku dostavi Indexu.

"Đeneral je bio u pravu"

Za početak, vjeroučitelj Bagarić učenicima je objasnio kako je po njemu trebala izgledati operacija Oluja.

"Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni", iznio je svoju taktiku Bagarić. No to mu nije bilo dovoljno. Kako je snimka nastala tik nakon presude Slobodanu Praljku, Bagarić je većinu svoga izlaganja posvetio situaciji u Bosni i Hercegovini te je usput pohvalio zločine koje je Ratko Mladić napravio nad Bošnjacima.

"Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke. Uz sve poštovanje prema dudekima. Može i učitelj biti lud ponekad", rekao je Bagarić.

Nakon što je pohvalio čovjeka koji je naredio ubijanje tisuća muslimana, u okruženju godinama držao Sarajevo, a prije toga bez problema ubijao po Dalmaciji, Bagarić je učenicima obrazložio koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti.

"Vješanje, samoubojstvo s tri hica u leđa i bacanje u septičku jamu"

"Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao", rekao je na satu vjeronauka vjeroučitelj. Dao je Bagarić i druge prijedloge.

"Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta. Jedino smo mi tako bijedan narod, nema bjednijeg naroda od hrvatskog naroda", ustvrdio je Bagarić. Na Mesića i Vesnu Pusić Bagarić se vratio još jednom ustvrdivši da im treba "metak u glavu po kratkom postupku; u prvu septičku jamu baciti izdajnika".

"Hrvati su 4.2 milijuna kretena"

Bagarić je hrvatski narod rekao da su "nezahvalna stoka, debili, kreteni, telci, 4.2 milijuna kretena". 

"Imamo neoliberalne demokratske kretene koji smatraju da je gej okej i da se svi trebamo za ruke držati pod duginom zastavom", rekao je vjeroučitelj Bagarić. U jednom trenutku osvrnuo se i na svoje kolege, nastavnike u Osnovnoj školi Matije Gupca.

"U zbornici, znaš, Dan je Republike za 50 posto djelatnika", ustvrdio je.

Pročitajte više