Već u Badnjoj noći dolazi jaka promjena, izdana upozorenja. Snijeg stiže i u nizine

Foto: 123RF, HRT

METEOROLOZI su objavili novu prognozu u kojoj su opisali veliku promjenu koja stiže u Badnjoj noći i na Božić.

Zoran Vakula je u prognozi za HRT napomenuo kako je današnje jačanje južine omogućilo čak 17°C u Daruvaru i Sisku te već pomalo uobičajeno - u Komiži, gdje je i temperatura mora 17°C. A možda je nekima zanimljivo spomenuti i kako je zagrebačkih 14°C peta temperatura zraka na popisu najviših na dan 23. prosinca na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru.

I na Badnjak će, najavljuje Vakula, diljem Hrvatske biti iznadprosječno toplo, u mnogim krajevima čak i toplije nego u srijedu, te vjetrovitije i oblačnije, tijekom dana uz sve češću kišu, koja na sjevernom Jadranu i u nekim zapadnim krajevima unutrašnjosti zaslužuje i posebno upozorenje.

Upravo je takvo izdao Državni hidrometeorološki zavod, u sklopu Meteoalarma. Za Liku, odnosno gospićku regiju, progašeno je narančasto upozorenje zbog vjetra i kiše, a za karlovačku i riječku regiju odnosno Istru i Kvarner i primorje žuto upozorenje zbog kiše.

Još češćih i žešćih upozorenja, i na opasnije meteorološke pojave, bit će tijekom Badnje noći te posebice Božića i blagdana sv. Stjepana - i to ne samo zbog kiše nego i zbog vjetra - osobito bure na sjevernom Jadranu, kasnije i južnije. U gorju i zbog snijega koji će se zadržavati na tlu. Lepršanja pahulja može biti i u nekim nizinama, i to ne samo sjeverne Hrvatske nego i u unutrašnjosti Istre te gotovo sigurno u subotu u unutrašnjosti Dalmacije, uz mjestimično stvaranje tanjeg snježnog pokrivača! Uz jaku i olujnu buru pahulje su moguće i gdjegod uz more, pa i na nekim otocima.


U nedjelju u većini krajeva prestanak oborina, barem djelomično razvedravanje i slabljenje bure, ali do kraja dana novo jačanje južine, uz koju će tlak do ponedjeljka navečer padati još izraženije nego tijekom Badnjaka... Neće biti lako onima koji teško podnose brze i česte promjene vremena...

U nastavku slijedi detaljnija aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Što nas čeka na Badnjak

U četvrtak će na istoku Hrvatske oblaka biti više nego u srijedu, a uz jače naoblačenje potkraj dana sa sjeverozapada stiže kiša. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak. Najviša temperatura i do 16°C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, razmjerno vjetrovito i također toplije nego uobičajeno za doba godine. Iako malo kiše može pasti već poslijepodne, glavnina će biti na Badnju večer i u božićnoj noći. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak. Najniža temperatura od 6 do 9°C.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu vrijeme će biti najnepovoljnije. Pretežno oblačno, povremeno kiša, osobito u drugom dijelu dana. A oborina će na širem riječkom području i u Gorskome kotaru lokalno biti i obilnija. Usto, puhat će umjeren i jak jugozapadnjak. Temperatura većinom između 10 i 15°C, u gorju ujutro malo niža.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše, većinom u unutrašnjosti. Puhat će umjereno, prema otvorenom srednjeg Jadrana do jako jugo uz umjereno valovito more. Najviša temperatura od 11°C u Zagori do 16°C na otocima.

Badnjak na jugu Hrvatske također umjereno i pretežno oblačan uz mjestimičnu slabu kišu te umjereno jugo. Potkraj dana jugo u jačanju uz umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od 7°C u zaobalju do 12°C na obali, a dnevna od 14 do 16°C.

Tijekom Božića promjena, ali uskoro opet južina...

Na Božić u unutrašnjosti povremeno kiša, ali i okretanje vjetra na sjeveroistočni, uz postupni pad temperature zraka. Pritom će u gorju kiša prijeći u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača.

U subotu snijeg još osobito u Lici, a uz kišu bit će ga i u unutrašnjosti Dalmacije i Slavoniji, dok se na sjeverozapadu očekuje smanjenje naoblake. U nedjelju prestanak vjetra i razvedravanje te ujutro prilično hladno, pogotovo u gorju.

Pročitajte više