Večeras izvanredni Plenum Filozofskog fakulteta: Spremaju li se nove studentske blokade?

STUDENTI Filozofskog fakulteta u Zagrebu danas će održati izvanredni Plenum na kojem će se raspravljati o novom modelu plaćanja studija.

"Prema Rektorskom zboru uspješan student je samo onaj student koji prikupi svih 60 ECTS-bodova u jednoj akademskoj godini, neovisno o 'izvrsnosti' studenta", objašnjava se na studentskoj internetskoj stranici Slobodni filozofski. Dodaje se kako će oni studenti koji ne prikupe 42 ECTS boda plaćati puni iznos školarine, dok će oni koji skupe do 59 bodova plaćati po linearnom modelu, i to tako da će jedan bod stajati oko 300 kuna.

"Ministarstvo ne održava obećanje dano brucošima"

"Time nadležno ministarstvo ne samo da ne održava obećanje dano brucošima o 'besplatnom obrazovanju', već i nastavlja podupirati svjetski trend komercijalizacije obrazovanja", ističu na Slobodnom filozofskom. Tema današnjeg Plenuma na tom zagrebačkom fakultetu bit će samo školarine.

Plenum od dekana Filozofskog fakulteta Damira Borasa traži sazivanje izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća prije sjednice Senata Sveučilišta u utorak, a od članova Vijeća traže odbijanje prijedloga Rektorskog zbora. Plenum će se održati večeras u 20 sati te će tada biti poznato na koji način će studenti krenuti u svoju novu borbu. Treba podsjetiti kako je baš s Filozofskog fakultetu u Zagrebu krenula velika blokada fakulteta prošle godine. Cilj je i ove godine isti, besplatno školovanje, a ostaje vidjeti na koju će se metodu studenti ovaj put odlučiti.

Pročitajte više