Veledrogerije "na rubu nesolventnosti" plaćaju put u Tunis ravnateljima bolnica

NAJVEĆA hrvatska veledrogerija, Medika, odlučila je usred afere s nedostatkom lijekova počastiti 17 ravnatelja hrvatskih bolnica i Domova zdravlja putom u Tunis na rukometnu utakmicu reprezentacija Hrvatske i SiCG, doznaje Jutarnji list.

Ovih su dana, naime, aktualne prijetnje veledrogerija mogućom nestašicom lijekova jer im se isporučeni lijekovi plaćaju s velikim zaostacima. Čelni ljudi veledrogerija tvrde da ih takvo stanje dovodi u nesolventnost, što odluku Medike da plati čarter-let u Tunis za 17 ravnatelja hrvatskih bolnica čini još neobičnijom.

"Jutarnji" piše kako su neki od šefova bolnica i Domova zdravlja odbili takvu ponudu Medike, jer su svjesni kako bi takav potez izgledao u očima javnosti. No, neki su prihvatili ponudu, a među njima navodno su ravnatelji bolnice u Slavonskom Brodu, KB-a Sestara milosrdnica, zadarske bolnice, zagrebačkom Doma zdravlja Centar i još neki.

Uzme li se u obzir nemala cijena ovakvog aranžmana, postavlja se pitanje nisu li prijetnje nestašicom lijekova samo ucjene kojima se pokušava postići ubrzana isplata isporučenih lijekova.

Na pitanje kako komentira najnoviji Medikin potez, ministar zdravstva Andrija Hebrang odgovorio je kako veledrogerije nisu registrirane za turističku djelatnost.

Hebrang je dodao kako proizvođači lijekova ne bi trebali sponzorirati nogometne klubove (što npr. čini Belupo), budući da se sva sredstva potrošena na taj način oduzimaju od zdravlja pacijenata.

"Sponzoriranje izleta i nogometnih kluba pokazuje svu amoralnost koja vlada na hrvatskom tržištu lijekovima i zato su oni precijenjeni za oko 40 posto. Za isti iznos zakinuti su pacijenti." - kazao je Hebrang, pa apelirao na medicinare i one koji prodaju lijekove da zadrže minimum etike.

Pročitajte više