Veleposlanik SAD-a o F-16: Spremni smo dati novu ponudu ako se to od nas zatraži

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

VELEPOSLANIK SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji U svom filmu u kojoj je komentirao situaciju s nabavkom borbenih aviona. 

"SAD čeka da hrvatska vlada donese odluku i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove. Svakako smo spremni iznijeti novu ponudu ako se to od nas zatraži. Također smo spremni pomoći i oko ponuda drugih država", rekao je. 

Nove zrakoplove bi ponudio Lockheed Martin

Kohorst je rekao i kako to ne bi bila ponuda SAD-a, nego bi nove zrakoplove ponudio Lockheed Martin. Osim toga, rekao je i kako je Hrvatska partner i saveznik SAD-u te kako manje nesuglasice nisu bitno utjecale na taj odnos. 

"Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana", objasnio je Kohorst.

Govorio o utjecaju Rusije i LNG terminalu

Američki veleposlanik je progovorio i o utjecaju Rusije i LNG terminalu. Rekao ke kako se nada da kroz Agrokor Rusi neće promicati političke ideje. Rekao je kako želi da taj projekt uspije radi uspjeha hrvatskog gospodarstva. 

"Širenje ruskog utjecaja SAD-u ne smeta, smeta nam kad Rusija krši standarde, primjerice okupacijom Krima", pojasnio je.

"Nije uvijek važna kratkoročna profitabilnost – LNG terminal nudi dugoročnu sigurnost opskrbe plinom i diverzifikaciju koja će na kraju rezultirati optimalnom cijenom plina", rekao je za HRT.

Pročitajte više