Veli Lošinj: Obilježen Dan dupina i otvoren Edukacijski centar o moru

Podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite morskog okoliša i dobrih dupina zadaća je cijelodnevne manifestacije Dana dupina, koji je danas 11. godinu zaredom u Velom Lošinju organizirao Institut "Plavi svijet", a u čijem je sklopu otvoren i Lošinjski edukacijski centar o moru.

U Centru, prvom takve vrste na Jadranu, na površini od 160 četvornih metara posjetitelji će uz pomoć multimedija i maketa doznati više o životu dupina i morskih kornjača, te o svemu što je vezano uz more. Centar će provoditi i posebnu edukaciju za razne interesne skupine na Jadranu (lokalna uprava, ribari, ronioci, turistički radnici, škole, znanstvenici i drugi) kako bi poboljšali svoj rad i prihvatili postavke o održivom razvitku otoka.

Centar "Plavi svijet" pokrenuo je grad Mali Lošinj, koji je dao prostorije, u suradnji s mađarskom naftnom kompanijom MOL-om, koja je za uređenje Centra i projekte "Plavog svijeta" dala sto tisuća eura.

Otvarajući Centar, gradonačelnik Malog Lošinja Dragan Balija je istaknuo koliko je on važan za razvoj cresko-lošinjskog područja, a predsjednik "Plavog svijeta" Draško Holcer je najavio da će se uskoro osnovati lošinjski rezervat za dupine.

Suglasnost za to dalo je i Ministarstvo zaštite okoliše, a time bi jedina poznata jadranska zajednica od 120 dobrih dupina u cresko-lošinjskom akvatoriju dobila i posebnu zaštitu, dodao je Holcer.

Strateški direktor i član Uprave MOL-a Zoltan Aldott je rekao da su taj projekt poduprli jer je iznimno vrijedan za jadransku regiju, dodajući da u svim zemljama u kojima MOL radi nastoje smanjiti negativan utjecaj svojih proizvoda na okoliš.

Napomenuo je da MOL svake godine izdvaja oko dva milijuna dolara za humanitarne, kulturne i ekološke projekte važne za život zajednice. Istaknuo je da treba više nadzirati prijevoz nafte Jadranom, za što se MOL već zauzima sudjelovanjem Mađarske u Družbi Adrija.

U sklopu Dana dupina na velološinjskoj rivi otvorena je i izložba dječjih radova, te je očišćeno nekoliko uvala, a održano je i natjecanje u plivanju s članovima plivačke hrvatske reprezentacije.

Institut za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet" osnovali su 1999. u Velom Lošinju kao nevladinu organizaciju istraživači koji su od 1987. u tome mjestu pokrenuli jadranski projekt istraživanja dobrih dupina. Danas u Institutu radi 15 ljudi, većinom znanstvenika iz Hrvatske, Velike Britanije i Amerike, a uz istraživanje dupina provode i druge projekte zaštite mora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.