Velik uspjeh policije i USKOK-a: Razbijen najveći lanac krijumčara droge u povijesti Hrvatske

U TAJNOJ operaciji "Kalnik" hrvatske policije i USKOK-a, u kojoj su sudjelovale i policije drugih europskih zemalja, razbijen je dosad najveći lanac krijumčara droge u povijesti neovisne Hrvatske.

O toj uspješnoj akciji djelatnika koprivničko-križevačke Policijske uprave i više drugih županija, u koordinaciji s Odjelom kriminaliteta droga MUP-a i USKOK-om, javnost su izvijestili ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, načelnik Odjela kriminaliteta droga MUP-a Darko Dundović, načelnik PU-a Dragutin Vurnek i načelnik Kriminalističke policije u PU Marijan Kirin.

Hrvatska policija je ponovno dokazala da zna svoj posao jer je, prateći, nadzirući i prisluškujući punih godinu dana sumnjive osobe, pridonijela otkrivanju i razbijanju međunarodnog lanca krijumčara droge, kazali su Cvitan i Dundović.

Od 17. veljače do 20. studenoga prošle godine u luci Doveru u Velikoj Britaniji carinici su otkrili velike količine marihuane, heroina i kokaina u pet kamiona s hrvatskim, austrijskim i švicarskim oznakama, dok je jedan kamion hrvatskih oznaka s drogom otkriven u blizini Hamburga u Njemačkoj.

Kako doznajemo, pri tome su zaplijenjene ogromne količine droge: 470 kilograma marihuane, 44,4 kilograma heroina i pola kilograma kokaina, sve to u zemljama Europske unije. Zaplijenjena droga vrijedi nekoliko milijuna eura.

Obzirom na saznanja o krijumčarima, koji su državljani RH, 31. siječnja izvršena je opsežna akcija uhićenja i privođenja.

U akciji su sudjelovali policijski službenici iz čak pet županija, a akciju je koordinirao MUP-ov Odjel kriminaliteta droga.

Uhićeno je šest hrvatskih državljana, od kojih je dvoje bilo u svojstvu vozača kamiona kojima je krijumčarema gorenavedena droga.

Prilikom uhićenja izvršeno je osam pretraga stanova, kuća, poslovnih prostora i osobnih vozila, u kojima je pronađeno i privremeno oduzeto: više od 50,000 eura, više od 12,000 kuna, 25 mobilnih uređaja, jedan elektronski brojač novčanica i manja količina marihuane.

Policija traga za još dvije osobe, jednim državljanom RH i jednim državljanom SiCG.

Policija je priopćila da postoji osnovana sumnja da su spomenute osobe sudjelovale u krijumčarenju oko 2 tone marihuane na području zemalja zapadne Europe.

Šest uhićenih osoba bit će uz kaznenu prijavu privedeno istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu, dok će ukupno biti prijavljeno 14 osoba.

Policija nastavlja s provođenjem akcije "Kalnik".

Index.hr/Hina

Pročitajte više