Velika akcija na Jadranskom moru. Izrečena 421 tisuća kuna kazni

Foto: HINA

AKCIJOM Sigurna plovidba 2022 II u svim lučkim kapetanijama izvršeno je 368 inspekcijskih nadzora i utvrđeno 157 povreda propisa, a prekršiteljima je izrečena 421 tisuća kuna kazni, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Druga koordinirana akcija pojačanog nadzora plovidbe trajala je jučer od 9 do 18 sati diljem jadranske obale.

Osamdeset službenika s 14 plovila iz sastava osam lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava izvršilo je 360 inspekcijskih pregleda, kojima su utvrdili 157 povreda propisa temeljem Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

Posebna pozornost bila je usmjerena na inspekcijski nadzor putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja, pri čemu se pojačano nadziralo valjanost brodske administracije, broj članova posade i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade.

Izrečena 421 tisuća kuna prekršiteljima

Također, službenici lučkih kapetanija izrekli su novčane kazne u ukupnom iznosu od 421 tisuću kuna prekršiteljima koji nisu poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području.

Lučke kapetanije nastavit će s provedbom akcija pojačanih nadzora sigurnosti plovidbe u ljetnoj sezoni, dok je pomorski promet intenziviran, prvenstveno u cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda, odnosno sankcioniranja prekršitelja. Time se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe, ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Pročitajte više

 

Pročitajte više