Velika akcija policije: Uhićena je 21 osoba, pronađeno više kila opasne droge

Foto: Hina, Podravski

NAKON višemjesečne akcije kodnog naziva "Total", u kojoj je sudjelovalo 10 policijskih uprava te specijalizirani odjeli za organizirani kriminal, u policijskom je pritvoru završila 21 osoba osumnjičena za zlouporabu hašiša te više kilograma sintetske 'marihuane' deklarirane kao osvježivač zraka, izvijestili su u osječko-baranjskoj policiji.

Pronađeno više kilograma droge

Provedenim pretragama, na područjima svih policijskih uprava, obuhvaćenim ovom akcijom, zaplijenjeno je više kilograma sintetske droge, nekoliko kilograma hašiša, veća količinu novca za koji se sumnja da potječe od počinjenja kaznenog djela te sastavljeni i pripremljeni laboratorij za proizvodnju marihuane, kazao je na konferenciji za novinare voditelj osječko-baranjskog Odjela kriminaliteta droga Ivan Canecki.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u akciji, ali i medijima koju su javnost upozoravali o opasnostima od konzumacije vrlo opasne droge, sintetskih kanabinoida, odnosno tzv."osvježivača zraka".

Prodavali putem interneta

Predstavnik uprave kriminalističke policije MUP-a Tomislav Štambuk kazao je kako je riječ o jednom od opsežnijih kriminalističkih istraživanja, čija je otežavajuća okolnost bila da se za preprodaju koristio internet, a čime je "pokazana sposobnost i profesionalnost rada linije kriminaliteta droga".

"To je poruka hrvatskoj javnosti da se radi o vrlo opasnim sintetskim tvarima, da sintetski kanabinoidi uopće nisu bezopasni i bezazleni, ali i poruka svima koji u zadnje vrijeme dosta banaliziraju problematiku kriminaliteta droga, i stavljaju je na margine", poručio je Štambuk.

Ističe kako se radi o "za zdravlje vrlo štetnim sintetskim pripravcima, čiji su konzumenti uglavnom mladi ljudi" pa je to poruka i mladima da se klone korištenja tzv. "osvježivača zraka".

"Ovime je zadan udarac ilegalnom tržištu sintetskih kanabinoida, koji su stvarno štetni i imaju loš utjecaj na širu populaciju mlađih građana Hrvatske", istaknuo je Štambuk.

U policiji ističu kako su im neki od uhićenih od ranije poznati, ali dodatne pojedinosti nisu željeli iznositi jer neki dijelovi istraživanja još traju.

Policija objavila detalje

U međuvremenu je policija objavila detalje akcije.

"Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, Službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službom kriminaliteta droga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninskom, PU istarskom, PU zagrebačkom, PU međimurskom, PU varaždinskom, PU koprivničko-križevačkom, PU bjelovarsko-bilogorskom, PU virovitičko-podravskom, PU dubrovačko-neretvanskom su 14. i 15. svibnja realizirali višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog imena „TOTAL“. Istraživanjem je obuhvaćena ukupno dvadeset jedna osoba zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, opisano u članku 190. stavak 2. i 4. Kaznenog Zakona Republike Hrvatske", piše policija. Dakle, riječ je o koordiniranoj akciji koja je organizirana praktički na razini cijele države.

Objavili su i detalje akcije.

"Policijski službenici obavili su više pretraga doma i drugih prostora, poslovnih prostora i osobnih automobila. U pretragama su pronašli i uz potvrdu oduzeli više kilograma sintetske droge, nekoliko kilograma droge hašiš, veću količinu novca za koji se sumnja da potječe od počinjenja kaznenog djela, sastavljeni i pripremljeni laboratorij za proizvodnju marihuane, nekoliko kilograma rezanog duhana, neprijavljeni plinski pištolj, mobitele i računala i ostalo", piše policija.

Počinitelji su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku, dodaju.

Više osoba zatražilo pomoć zbog konzumacije osvježivača zraka

Zbog konzumacije osvježivača zraka više je osoba, piše policija, zatražilo liječničku pomoć.

"U posljednjih godinu dana više osoba zatražilo je neku vrstu liječničke pomoći vezane uz navodnu konzumaciju tzv. osvježivača zraka, odnosno, osvježivača zraka kojima su dodani sintetski kanabinoidi. Naime, sintetski kanabinoidi, odnosno, tzv. „osvježivači zraka“ sadrže, uz ostalo, derivate tetrahidrokanabinola (THC), odnosno kemijski izmijenjen i znatno pojačan ekstrakt marihuane. Stoga nije riječ o osvježivaču, nego o drogi, pri čemu problem predstavlja to što su takve supstance jeftine i dostupne maloljetnicima, a do informacija o njima dolaze i preko društvenih mreža, izvan dohvata roditeljskog nadzora. Problem je u tome što mladi ljudi prilikom susreta s tim drogama o njihovu opasnom i štetnom učinku ne znaju ništa, a često se mogu nabaviti preko društvenih mreža ili aplikacija koje omogućuju komunikaciju preko mobitela.
Utjecaj sintetskih kanabinoida varira od osobe do osobe, koliko često ih konzumiraju, koliko je jak i koliko dugo je prošlo od posljednje konzumacije.
Različiti su učinci ove vrste droge na osobu koja ju konzumira, među kojima su najčešći nekontrolirano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni tlak, uznemirenost, halucinacije, osjećaj da će ih netko napasti", piše policija.

Upozorenje roditeljima

Mlade osobe, odnosno, najčešći konzumenti sintetskih kanabinoida nisu svjesne da konzumacija ove droge može biti i opasna po život. Nerijetko konzumenti, uz osvježivače zraka, znaju uzeti i neku drugu drogu te u takvim situacijama potencijalno mogu biti životno ugroženi ako na vrijeme ne dobiju medicinsku pomoć, dodaju.
 
"Ovom prilikom roditeljima skrećemo pažnju da više pozornosti posvete svojoj djeci. Učinci droge poput proširenih zjenica, halucinacija i sličnog prepoznatljivi su, a pravovremenom intervencijom mogu se spriječiti ozbiljnije posljedice. Apeliramo na roditelje da kontroliraju što djeca rade i tko su im prijatelji, odnosno kako i s kim provode slobodno vrijeme te što sve pretražuju i kako borave vrijeme pretražujući internet, jer je prevencija najbolji način za borbu protiv ovisnosti", upozorava policija.

Uhićena vlasnica Sexy shopa

Kako je ranije javljeno, među uhićenima je i Emanuela Betlehem Lončarić, vlasnica koprivničkog Sexy shopa, javio je Podravski.

>> Vlasnica koprivničkog sex shopa uhićena u velikoj raciji protiv droge

Ona je do sada pet puta kazneno prijavljivana zbog prodaje sintetičke marihuane, boravila je u istražnom zatvoru, a protiv nje se trenutno na Općinskom sudu u Koprivnici vodi nekoliko postupaka. Uhićena je jučer ujutro i tijekom dana prebačena je u Osijek.

Pročitajte više