KORONAVIRUS

Velika anketa: Hoćete li pobjeći iz Hrvatske, je li Stožer pretjerao, otkud korona?

Foto: Index/Igor Kralj/PIXSELL

PANDEMIJA koronavirusa, karantenske mjere, zaustavljanje poslovanja, sve to je promijenilo svijet u kojem živimo i kojem bismo se uskoro trebali početi vraćati. Svatko od nas morat će se suočiti s novim problemima i izazovima i pronaći rješenja kako što lakše, bezbolno sigurno neće biti, prebroditi sve što nas čeka. 

Tisuće u privatnom sektoru ostale bez posla...

Pitamo vas što ste naučili iz skoro dva mjeseca koja su iza nas, kakvi su vam planovi za budućnost i što mislite da je dobro napravljeno, što loše i što bi još trebalo napraviti. Od početka epidemije tisuće ljudi u privatnim tvrtkama ostalo je bez posla i pitanje je kada će opet raditi. Već sada se s velikom sigurnošću može reći da na prihode od turizma ne možemo računati te da neće biti velikog sezonskog zapošljavanja.

...a javni sektor se očajnički opire bilo kakvim rezovima

Istovremeno, javni i državni sektor žestoko se opiru bilo kakvim rezovima, otpuštanjima ili smanjivanjima plaća zahtijevajući dodatno zaduživanje države. Posljednje ankete pokazuju da više od dvije trećine građana Hrvatske podržava rezove, no država to potpuno ignorira. Zanima nas što mislite i o tome.

Neke mjere su efektivne, ali ima i onih besmislenih

Uvođenje zabrane kretanja između općina, gradova i županija na prvu je dobro dočekano, no uskoro se s brojem od preko 900 tisuća propusnica pokazalo da je ta mjera poprilično besmislena. Neke protuepidemijske mjere su, ili barem njihovo lokalno tumačenje, također prešle granice zdravog razuma. Tako su pripadnici civilne zaštite i policajci tražili i od parova koji žive zajedno da na otvorenom drže razmak od dva metra. Nadalje, jedni su pozivali građane da izađu na svježi zrak uz držanje razmaka, dok su ih drugi odmah tjerali u kuće. Mišljenja su podijeljena pa nas zanima što vi mislite o tome.

Jesu li vladine ekonomske mjere pogođene?

Vlada je u nekoliko navrata donijela niz mjera koje bi trebale pomoći preživljavanju ugroženih poslova i tvrtki. Međutim, te su mjere mnogi ocijenili ili nedovoljnima ili promašenima. Ugrožene su i mirovine, a nitko još uvijek nije izašao s jasnim planom za budućnost koji bi sadržavao konkretne korake i datume oživljavanja ekonomije. 

Niz je neodgovorenih pitanja koja samo povećavaju neizvjesnost i strah od onoga što nam donosi budućnost. Zato vas pitamo što vi mislite, kao ocjenjujete dosad učinjeno i što sami namjeravate napraviti za sebe.

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više