VELIKA ANKETA Jesu li turisti stvarno prešli granicu ili Hrvati cmolje bez razloga?

Foto: Facebook

SEZONA je na svom vrhuncu. U turističkoj zemlji kakva je Hrvatska, svi koji imaju ikakve veze s morem ili primorjem trljaju ruke.

Turisti se slijevaju prema obali i otocima, a zajedno s njima, slijevaju se i njihovi euri i dolari. Međutim, kako se izmjenjuju gosti, čini se kako se mijenja i stav Hrvata prema turistima.

 


Žalopojke gradonačelnika

Posljednjih dana naslovnice medija pune žalopojke gradonačelnika turističkih mjesta koja su se, kroz godine, profilirali kao party destinacije. Gradonačelnik Novalje, primjerice, požalio se na engleske turiste na Zrću.

>> PIŠANJE PO CRKVI, TANGE I MIŠIĆAVI DILERI Gradonačelnik Novalje protiv turista


>> ZAŠTO NA ZRĆU NE VOLE TURISTE? "Bio sam na Ibizi, tamo razularene Engleze drže ograđene žicom"


Smeta mu, kaže, njihov primitivizam, golotinja, pijanstvo i razularenost. Potužio se na bespomoćnost lokalnog stanovništva pred naletom barbarskih turista. Prešetavanje u tangama, pišanje po crkvi, nabildani dileri, interventna policija koja mora cjelonoćno ordinirati; samo su neki od problema koji muče gradonačelnika grada koji je donedavno zvučao kao sinonim za tulumarenje.



"Nemaju svoj mir"


I ne samo on. Općenito, stanovnici Novalje poznati su po tome da se svako ljeto bune jer u jeku turističke sezone nemaju svoj mir. Žale se na buku, nerede i odjeću gostiju i tako stvaraju probleme organizatorima festivala koji su od Zrća napravili svjetski prepoznatljivu partijanersku destinaciju, kao i brojnim klubovima koji su u Novalju doveli turiste. A upravo zahvaljujući njima i sami imaju koristi. Neki od iznajmljivanja apartmana, a drugi od prometa u trgovinama, kafićima i restoranima.


Nešto južnije, novi hvarski gradonačelnik sličnu muku muči s turistima. Međutim, za razliku od novaljskog glavešine koji se potužio na Facebooku, Rikard Novak je odlučio uvesti konkretne, rigorozne mjere.

>> Novi hvarski gradonačelnik uveo rekordne globe: Za šetnju bez majice kazna i do 500 eura

Table s kaznama

Tako su u Hvaru postavljene table s novim kaznama za neprimjereno ponašanje. Tko šeta bez majice platit će i do 500 eura, one u kupaćima globit će do 600 eura, a za jelo i piće na javnoj površini kazna može biti i do 700 eura. Uštedite vaš novac i uživajte u Hvaru, poruka je gradonačelnika Novaka koji smatra da je bio krajnji potez za uvođenje ovako drastičnih mjera.

I on se požalio novinarima, otkrivši kako im turisti po Hvaru povraćaju, uriniraju i spavaju na gradskim površinama.



Razlozi za zabrinutost?


Novak, kao i Dabo, ne strahuje da će kazne odvratiti turiste.

"Mi smo grad s tradicijom turizma od 150 godina, imamo najstarije kazalište. Neka pravila moraju postojati. Nije to samo problem Hvara, već i drugih mjesta, poput Novalje. Mi lokalne zajednice moramo početi rješavati taj problem. Radimo samo ono što nam zakon omogućava", rekao je.

Međutim, postoje li razlozi za zabrinutost?



Granica tolerancije

Postavlja se pitanje dokle seže granica tolerancije turista i trošenje njihova novca? Odnosno, dokle seže granica strogosti lokalnih gradonačelnika kojima je problem istrpjeti nekoliko tjedana raspištoljenih gostiju, ako znaju da im je to glavni izvor prihoda od kojeg će preživljavati ostatak godine.

U mjestima kao što su Hvar ili Novalja koja generiraju obilnu količinu kapitala upravo na party turizmu, čini se pomalo riskantno tjerati turiste strogim globama. Posebno ako se uzme u obzir da ta mjesta ostatak godine, izvan sezone, i nemaju vrlo visoku posjećenost. Na svoj dobar, profitabilan turistički glas došli su upravo zbog tolerantne i gostoljubive politike. Ako apelima na Facebooku i globama nastave tjerati turiste, u što će im se pretvoriti mjesto koje moraju voditi ostatak mandata i onda ga predati nekome drugome?



Opravdane žalbe?

Osim toga, je li mještanima koji se žale na razulareno ponašanje turista veći problem pregrmjeti nekoliko tjedana golotinje i pijanstva ili provesti ostatak godine stanjenih novčanika zbog propuštene sezone?

Što vi mislite, jesu li žalbe i mjere stanovnika i gradonačelnika opravdane ili ipak treba malo popustiti, s obzirom na to da ti turisti, kakvi god bili, ipak hrane cijelo mjesto? Na koncu, ako se uzme u obzir koliki utjecaj turizam ima na Hrvatsku, hrane i cijelu zemlju.

 

Pročitajte više