VELIKA ANKETA Tko će sastaviti vladu?

Foto: Damjan Tadić/Cropix

PREMA zasad još uvijek neslužbenim izbornim rezultatima, najizglednija je koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP), a kada bi se dogovorili, nedostajalo bi im svega nekoliko glasova koje mogu uzeti od manjina. Naime, 3 glasa manjina dolaze iz SDSS-a, no manjinaca je ukupno osam. Za sastavljanje vlade potrebno je imati najmanje 76 mandata.

Naime, tijekom izborne večeri iz izbornog stožera HDZ-a slale su se poruke kako su otvoreni za pregovore s DP-om, dok iz DP-a kažu da zapravo imaju samo dva glavna uvjeta za koaliciju od kojih neće odstupiti. Naime, njihov je glavni uvjet da drugi koalicijski partneri nisu s liste Možemo i predstavnici srpske manjine, odnosno SDSS-a. No valja naglasiti da bi se moglo nešto pitati i kandidate koji su ušli, odnosno one koji ulaze u sabor, s liste DP-a poput Mislava Kolakušića, koji je naglasio da nipošto ne želi u savez s HDZ-om te je sinoć rekao kako oni sigurno neće koalirati s HDZ-om te da se ide na nove izbore.

Podsjetimo da je osam zastupnika manjina, i to 3 zastupnika srpske manjine, a prema rezultatima večerašnjih izbora, izgledno je da će biti izabrani Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov iz SDSS-a.

U sabor zasad sasvim izgledno ulaze Robert Jankovics, koji predstavlja mađarsku manjinu, Vladimir Bilek, koji predstavlja češku i slovačku nacionalnu manjinu, Veljko Kajtazi, koji predstavlja austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku manjinu, te Furio Radin iz talijanske nacionalne manjine.

Svi su i u prošlom sazivu sabora bili partneri HDZ-a. Armin Hodžić, predstavnik bošnjačke manjine, jedini je novi u tom društvu te relativna nepoznanica s obzirom na to da je na izborima dobio više glasova od Emine Lekaj Prljaskaj, dosadašnje zastupnice. Plenkoviću je dovoljno uzeti pet zastupnika manjina, bez SDSS-a, i ostvariti uvjerljivu većinu.

Postoji i druga varijanta da HDZ oko sebe okupi osam zastupnika manjina te bi mu u tom slučaju nedostajalo svega 4 zastupnika za većinu, koje bi mogli skupiti od prebjega s drugih lista, što ne bi bilo dosad neviđeno.

Nije nevjerojatna ni koalicija oko Rijeka pravde, s Domovinskim pokretom ili bez njega

Koalicija oko SDP-a, odnosno oko njihove liste Rijeke pravde, manje je izgledna, ali nije nevjerojatna. Ako bi se odlučili za koaliciju s DP-om, koji ne želi da s njima budu Možemo i SDSS, morali bi skupiti sve one koji su prešli izborni prag te pet zastupnika manjina. U tom slučaju imali bi većinu od 77 zastupnika.

Ako bi Rijeke pravde oko sebe okupile sve one koji su prešli izborni prag, i to Most, Možemo, IDS, Fokus i NP Sjever, te imali svih osam zastupnika manjina, mogli bi imati većinu i bez Domovinskog pokreta. U tom slučaju mogli bi računati na 76 zastupnika.

Pročitajte više