Golema pobjeda za Trumpa. Vrhovni sud jednoglasno presudio u njegovu korist

Foto: EPA

Vrhovni sud SAD-a odbacio je pokušaje države Colorado da ukloni Donalda Trumpa s glasačkog listića za predsjednika SAD-a. Podsjetimo, većinom četiri od sedam sudaca Vrhovni sud Colorada je u prosincu prošle godine učinio Trumpa prvim predsjedničkim kandidatom u povijesti SAD-a koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću.

Pozvali su se na rijetko korištenu odredbu Ustava SAD-a koja zabranjuje dužnosnicima koji su sudjelovali u "pobuni" da drže ured. Problematična je Trumpova uloga u napadu njegovih pristaša na američki Kapitol 6. siječnja 2021. 

Suci bili zabrinuti što će uslijediti ako ova odluka bude potvrđena

Tijekom usmene rasprave u veljači, gotovo svi vrhovni suci izrazili su skepsu prema autoritetu Colorada da ukloni Trumpa s glasačkog listića. Iskazali su i zabrinutost zbog kaosa koji bi nastao kad bi savezne države imale jednostranu ovlast utvrditi da je kandidat sudjelovao u pobuni, što bi moglo rezultirati stranačkim obračunima i vraćanjima "milo za drago".

"Očekivao bih da će dobar broj država reći tko god da je demokratski kandidat, ti si isključen s glasačkog listića, a druge, za republikanskog kandidata, ti si izvan glasačkog listića. Sve će se svesti na samo nekoliko država koje će odlučiti o predsjedničkim izborima. To je prilično zastrašujuća posljedica", objasnio je sudac John Roberts tijekom usmene rasprave.

Presuda predstavlja golemu pobjedu za Trumpa, iako odluka nema utjecaja na četiri kaznena slučaja s kojima se suočava. Sud je bio jednoglasan oko ideje da Trump ne može biti jednostrano uklonjen s glasačkog listića.

Ali suci su bili podijeljeni oko toga opsegom koji bi navedena odluka trebala pokrivati. Većina od pet vrhovnih sudaca smatrala je da nijedna država ne može izbaciti saveznog kandidata s glasačkog listića, ali četiri suca ustvrdila su da je sud trebao ograničiti svoje mišljenje.

Trump: Velika pobjeda za Ameriku

Očekuje se kako će Trump uskoro održati obraćanje u Mar-a-Lagu i prokomentirati najnoviji razvoj događaja. Na svojoj društvenoj mreži Truth Social nakon presude je napisao: "Velika pobjeda za Ameriku!!!" 

Vrhovni sud u Coloradu donio je svoj zaključak o uklanjanju Trumpa s glasačkog listića nakon što je sudac prvostupanjskog suda u Denveru održao petodnevno saslušanje i presudio da je Trump sudjelovao u pobuni 6. siječnja. 

Trumpu je također zabranjena kandidatura u Maineu i Illinoisu na temelju 14. amandmana, ali te su odluke bile stavljene na čekanje do presude Vrhovnog suda u slučaju Colorado.

Biden bez komentara

Trump je favorit za republikansku nominaciju i vjerojatno će se natjecati protiv Joea Bidena na američkim izborima u studenom. Trumpov jedini preostali suparnik za nominaciju Republikanske stranke je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Bijela kuća i Bidenova kampanja odbili su dati mišljenje o jednoglasnoj presudi Vrhovnog suda kojom se Donaldu Trumpu dopušta da ostane na glasačkom listiću u Coloradu. Riječ je o njegovoj uobičajenoj strategiji da ne komentira pravne slučajeve uključuju bivšeg predsjednika.

Pročitajte više