Veliki neredi na eritrejskom festivalu u Njemačkoj. Ozlijeđeno 26 policajaca

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA policija priopćila je da su deseci ljudi, uključujući najmanje 26 policajaca, ozlijeđeni tijekom nemira oko eritrejskog kulturnog festivala u gradu Stuttgartu na jugozapadu zemlje. Neposredno prije početka događaja jučer poslijepodne, oko 200 prosvjednika okupilo se i počelo bacati kamenje, boce i druge predmete na policajce i sudionike događaja. 

Šestorica od 26 ozlijeđenih policajaca zbrinuta su u bolnici zbog ozljeda, priopćila je policija. Četiri sudionika događaja i dva prosvjednika također su ozlijeđeni, prema policiji, iako informacije o težini njihovih ozljeda nisu odmah dostupne. Jučerašnji prosvjedi bili su posljednji u nizu nemira oko eritrejskih kulturnih događanja u Njemačkoj i drugdje. 

U srpnju su u sukobu na eritrejskom festivalu u zapadnom njemačkom gradu Giessenu ozlijeđena 22 policajca. Tučnjava između pristaša i protivnika eritrejske vlade u Tel Avivu početkom rujna dovela je do jednog od najnasilnijih uličnih sukoba među afričkim tražiteljima azila i migrantima u novijem sjećanju grada, piše Associated Press.

Podjele unutar eritrejske dijaspore

Jučerašnji festival organiziralo je nekoliko skupina koje se smatraju bliskima vladi eritrejskog predsjednika Isaiasa Afwerkija. Deseci tisuća ljudi pobjegli su iz Eritreje u Europu, a mnogi tvrde da ih je Isaijina represivna vlada maltretirala.

Sukobi oko okupljanja poput jučerašnjeg naglašavaju duboke podjele među članovima eritrejske dijaspore, između onih koji su ostali bliski vladi te onih koji su pobjegli živjeti u egzilu i snažno se protive Isaiji. Potpredsjednik štutgartske policije Carsten Hoefler osudio je akcije prosvjednika i rekao da "ni razmjer ni intenzitet nasilja nisu bili predvidivi".

Gradski dužnosnici rekli su da nije bilo razloga unaprijed zabraniti okupljanje, ali da će poduzeti korake da spriječe slične nemire u budućnosti. "Moramo poduzeti odlučne mjere protiv prijenosa sukoba iz drugih država na njemačkom tlu", poručio je gradonačelnik Stuttgarta Frank Nopper, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Pročitajte više