Veliki obrat: Američki financijski regulatori mogli bi tražiti spas od velikih banaka



U ZABAVNOM obratu uloga, američke savezne institucije sad bi mogle tražiti financijsku pomoć od velikih banaka.

Zajmovi dobiveni od banaka išli bi na račun Savezne organizacije za osiguravanje depozita (FDIC), institucije koja osigurava bankovne depozite vrijedne 250,000 dolara ili manje. FDIC-evi fondovi su na najnižoj razini od 1992., a propast koja prijeti brojnim banaka ugrožava i to malo sredstava.

Nekoliko opcija

Još jedna opcija koju FDIC razmatra je korištenje kreditne linije od 100 milijardi dolara koju ima kod ministarstva financija, ili dodatno opterećivanje banaka traženjem ranih uplata za naknade. Vijest o ideji posuđivanja novaca od velikih banaka došla je od dužnosnika koji su htjeli ostati anonimni.

Glasnogovornik FDIC-a, Andrew Gray, rekao je kako je posuđivanje od banaka "opcija koju se razmatra, ali ne pretjerano ozbiljno". Sljedeći tjedan će se sastati upravni odbor FDIC-a, koji će odlučiti o daljnjim potezima.

Fond opasno "tanak"

Unatoč izjavama, poznato je kako ravnateljica FDIC-a Sheila Bair ne želi ulaziti u daljnje financijske odnose s ministarstvom financija, a neki članovi upravnog odbora institucije rekli su kako ne žele nametati dodatne naknade bankama u trenutku u kojemu je gospodarstvo tek počelo s oporavkom. Bankari su zadovoljni idejom o kreditiranju FDIC-a vlastitim kapitalom. To bi, kažu, osiguralo posušeni novac i smanjilo izloženost riziku, a omogućilo bi velikim bankama da pomognu malima.

FDIC pretpostavlja kako ga će propasti banaka do 2013. stajati još oko 70 milijardi dolara. Ove su godine propale 94 banke, a očekuje se kako bi u nadolazećim godinama moglo biti još stotine propalih banaka.

Institucija trenutno raspolaže s 10,4 milijarde dolara sredstava, što iznosi 0,22 posto depozita koje osigurava, a čak je manje od zakonskog minimuma od 1,15 posto. U drugom polugodištu 2008. u fondu je bilo 45,2 milijarde dolara.

Pročitajte više