Veliki planeti nastaju za nekoliko stotina godina

ASTRONOMI su izračunavanjima na supersnažnom kompjuteru otkrili brzi recept za stvaranje velikih planeta plinovitoga sastava za koje tvrde da nastaju u nekoliko stotina, a nikako milijuna godina.

U znanstvenim se krugovima prije mislilo da se veliki planeti veličine Jupitera, najvećeg u Sunčevu sustavu, razvijaju milijunima godina koliko treba da srastu iz golemih komada kozmičkih otpadaka koji okružuju mlade zvijezde.

U studiji objavljenoj u najnovijem izdanju časopisa ´Science´ istraživači navode da ti veliki diskovi imaju tendenciju lomljenja nakon samo nekoliko kruženja oko njihove zvijezde.

Kako se disk fragmentira, materija se brzo koncentrira i počinje uvlačiti plinove koji bi inače stvarali magloviti plašt oko golemog plinovitog planeta poput Jupitera.

Planet se mora formirati brzo inače će kozmički plin i prašina biti odvučeni i raspršeni djelovanjem zračenja s obližnjih zvijezda, ističu američki i kanadski stručnjaci.

´Ako se veliki plinoviti planet ne stvori brzo, vjerojatno se uopće neće stvoriti´, izjavio je astronom Thomas Quinn sa sveučilišta Washington koji je i jedan od autora studije.

Nedavna istraživanja takozvanih izvansolarnih planeta koji kruže oko drugih zvijezda podupiru najnoviju teoriju.

Činjenica, naime, da su astronomi uočili više od 100 velikih plinovitih planeta Jupiterova tipa znači da je postojanje planeta te vrste prilično uobičajeno.

Ako su Quinn i njegovi kolege u pravu, to znači da je većina velikih planeta nastala brzo. Da su nastajali kroz milijune godina, bili bi puno rjeđa pojava, a njihovu bi nedorađenu materiju usisale tijekom vremena susjedne zvijezde.

Neki su znanstvenici bili i prije skloni teoriji da se takozvani protoplanetarni diskovi, od kojih potječu planeti, brzo skrutnu kako bi načinili veliki planet, no nedostajala im je moć kompjutora za stvaranje simulacije koja bi to i pokazala.

Takozvani superkompjutori, koji su zamišljeni da slijede tragove nastanka svemira, rade sa snažnim programima čija detaljna izračunavanja mogu pokazati da se veliki plinoviti planeti tvore u relativno kratkom vremenu.

 godina

Pročitajte više