Veliki požar na Dinari, pokušavaju se spasiti planinarska skloništa

Foto: GSS

"U SJENI epidemije događa nam se još jedna katastrofa, vatra uništava floru i faunu", objavili su sinoć GSS-ovci.

I treći dan zaredom članovi HGSS Stanice Split, Ispostave Sinj, pokušavaju spasiti planinarska skloništa Pume ispod Velike Divjakuše (1630 m), Rupe (1364 m) ispod Lišanjskog vrha i sklonište Hrvatski vitez Josip Goreta (1530 m) na Dinari.

Planinarsko skloništa Pume, koje se nalazi na 1630 metara nadmorske visine, obranjeno je prošle noći od vatrene fronte. Tijekom noći zatraženo je pojačanje pa od jutra na Dinari boravi njih 15, javlja DalmacijaDanas.

Vatra je stigla iz BiH, kažu iz GSS-a.

Požar na planini Svilaji iznad Vrlike u Dalmatinskoj zagori zahvatio je 50 hektara trave i niskog raslinja na nepristupačnom i dijelom miniranom području, u gašenju sudjeluje 40-ak vatrogasca te po jedan kanader i airtraktor, a vatra ne ugrožava stambene objekte.

"Radi se o teško pristupačnom terenu ispod Troglava i na predjelu Velika Duvjakuša, a vatrena stihija ne ugrožava stambene objekte", izjavio je Hini u ponedjeljak Ante Tarle, zapovjednik DVD-a Vrlika.

Dodao je kako je vatrom uglavnom zahvaćena trava.

Tarle je napomenuo kako je požar prije nekoliko dana na područje Šibensko-kninske županije stigao iz smjera Bosanskog Grahova u BiH, a u subotu se proširio i na područje Svilaje iznad Vrlike.

"Ovaj požar je zahvatio ogroman prostor, čija je ukupna dužina iznosila i do 20 kilometra", istaknuo je.

Inače, spliitsko-dalmatinski vatrogasci stavili su u subotu kasno popodne pod nadzor veliki požar na minski sumnjivom području u Otišiću, u kojem je dosad izgorjelo oko 350 hektara terena.

Osim što se radi o miniranom području, vatrogasci iz Vrlike, Sinja i Ružića koji se požarom bore još od srijede ističu kako je riječ o jako nepristupačnom terenu.

Drugi požar izbio je na potezu od Vrlike i Ježevića, koji se u subotu ujutro iz BiiH proširio na predjelu Crvene Grede i ušao na hrvatski teritorij te se nastavio širiti nepristupačnim terenom.

Pročitajte više