Veliki prosvjedi diljem Francuske: "Ili krajnja desnica ili mi"

Foto: EPA

Tisuće ljudi prosvjedovale su danas u Parizu i gradovima diljem Francuske protiv krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) uoči predstojećih izbora za francuski parlament.

U Parizu, gdje je policija rekla da je izašlo 75.000 ljudi, prosvjedna povorka je krenula u 14 sati kroz središnje dijelove grada.

Prema sindikatu CGT, na koji se poziva BFM TV, u Parizu je sudjelovalo 250.000 prosvjednika, a ukupno 640.000 diljem zemlje. Policija je priopćila da je uhitila sedam osoba u Parizu te ocijenila da je širom Francuske bilo 217.000 prosvjednika.

Cecilia Lormeau, 34-godišnja učiteljica koja je rekla da planira glasati za Narodnu frontu, savez ljevičarskih stranaka, rekla je: "Važno je pokazati da smo mobilizirani i da Nacionalno okupljanje (RN) nije većina ljudi."

Došlo je do sukoba

Na rubovima nekoliko prosvjednih marševa došlo je do sukoba između prosvjednika i policije te je, prema medijskim izvješćima, pričinjena materijalna šteta.

Demonstracije su planirane i za nedjelju.

"Ili je krajnja desnica ili smo mi", rekla je Mathilde Panot, čelnica parlamentarne skupine Francuske ljevice, na čelu pariških prosvjeda u susret parlamentarnim izborima.

Predsjednik Emmanuel Macron raspisao je prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati u dva kruga 30. lipnja i 7. srpnja, nakon što je RN porazio njegov centristički savez na glasanju za Europski parlament prošle nedjelje.

Desničari bi mogli sastaviti iduću vladu

Prvi niz istraživanja javnog mišljenja predviđao je da bi RN mogao pobijediti na izborima i biti u poziciji sastaviti sljedeću vladu.

Anketa OpinionWay-Vae Solis provedena za Les Echos i Radio Classique objavljena u subotu predviđa da će RN voditi u prvom krugu parlamentarnih izbora s 33% glasova, ispred Narodne fronte s 25%.

Macronov centristički tabor bio je na 20%.

Barem dvije ankete pokazuju da ljevica nije daleko iza RN-a i ispred Macronove skupine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.