Veliki radovi na Dunavu i Dravi su nepotrebni i precijenjeni, a ozbiljno ugrožavaju ekosustav

EUROPSKA medijska kuća Euronews objavila je opsežnu reportažu o namjerama Hrvatske da dodatno regulira rijeke Dunav, Dravu i Muru, što bi moglo dovesti do devastacije tih zaštićenih prirodnih područja.

Ekolozi Goran Šafarek i Tibor Mikuška zabrinuti su da bi veliki infrastrukturni projekti, poput utvrđivanja obala i produbljenja korita, a pogotovo moguće gradnje hidroelektrana i akumulacija, mogli imati katastrofalan utjecaj na bogatstvo biološke raznolikosti teritorija koji se smatra "europskom Amazonom".

Nepotrebni i precijenjeni radovi

Šafarek, istraživač iz Udruge Baobab smatra kako je opravdano samo održavanje plovnog puta na Dunavu, ali je uvjeren da se prikazuju preuveličane potrebe, "kako bi se zaposlila teška mehanizacija i pritom potrošio novac poreznih obveznika prenapuhanim cjenicima za radove". Mikuška pak upozorava da je, otkad su počele regulacije na Dunavu, nestalo oko 70 posto nekadašnje poplavne doline.


Ekolozi imaju namjeru osnovati aktivističku komisiju koja će pratiti ove nelogične i sporne radove. Među njima je i gradnja 75 obaloutvrda na 53 kilometra Dunava, kao i 112 obaloutvrda na 56 kilometara Drave, te još niz projekata koji nemaju istinsku svrhu, ali "bi se za njih mogli dobiti novci iz pretpristupnih fondova EU".

Područje na kojim se planiraju ovi radovi nedavno je proglašeno zaštićenim u okviru Regionalnog parka Mura-Drava. Budući da svoje dijelove rijeka zaštićuju i susjedne države, 'europska Amazona' uskoro će se nominirati za zaštitu UNESCO-a kao Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Pročitajte više