Veliki trojni savez: Rusija, Iran i Katar osnivaju plinski kartel

RUSIJA, Iran i Katar, tri zemlje vlasnice više od polovice svjetskih rezervi prirodnog plina, dogovorile su danas u Teheranu da će u skorije vrijeme ustrojiti "plinski OPEC". Rusija posjeduje 25,2 posto svjetskih rezervi prirodnog plina, Iran 15,7 posto, dok bliskoistočni Katar drži 14,4 posto svjetskih rezervi tog energenta.

Kako je priopćila ruska naftna industrija Gasprom, plinska asocijacija se formira radi zajedničkog istraživanja iskorištavanja navedenog energenta, koordinacije proizvodnje i plasmana na svjetsko tržište. SAD i Europska unija već su ranije upozorili da se protive osnivanju plinskog saveza nalik energetskom kartelu - OPEC-u, asocijaciji zemalja izvoznica nafte, jer bi time samo došlo do kontroliranja isporuka i cijena plina odnosno do još jedne energetske manipulacije cijelim svijetom.

Rusija je odbacila takvu bojazan Europe i Rusije ukazujući na bližu suradnju s ostalim proizvođačima prirodnog plina u Forumu zemalja izvoznica tog energenta koja ima za cilj osiguranje sadašnje i buduće isporuke. "Dogovorili smo se da ćemo formirati tehnički komitet kako bi između ostalog razmatrali projekte koji bi mogli biti ostvareni na trostranoj osnovi", izjavio je Aleksej Miler, izvršni direktor Gasproma.

Danas je donesena velika odluka?

Miler je u Teheranu razgovarao s iranskim ministrom za naftu Golamhoseinom Nazarijem i njegovim katarskim kolegom Abdulahom bin Hamadom al-Atijahom. Prema ocjeni Nazarija, "danas je donijeta velika odluka". "Postoji konsenzus za ustanovljavanje ovakve organizacije i za pripremu njenog statuta, koji će biti predstavljen na predstojećem zasjedanju ministara vanjskih poslova članica Foruma zemalja izvoznica plina", naveo je Nazar.

Ruski ministar energetike Sergej Šmatko, ranije je ovog mjeseca vodećim njemačkim biznismenima kazao da proizvođači plina moraju surađivati "zbog ogromnih troškova za razvoj novih nalazišta i izgradnju plinovoda". Šmatko drži kako su bojazni od "plinskog OPEC-a" pretjerana s obzirom da postoji "svojevrsni kartel potrošača plina" u najrazvijenijim zemljama svijeta.Podsjećamo, ruskim isporukama plina osigurava se četvrtina ukupne potrošnje plina u EU-u.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više