Veliki zaokret SAD-a u Siriji: Pojačavaju zračne napade, a uskoro kreću i s kopnenom ofenzivom

Screenshot: YouTube

SAD je najavio zaokret u borbi protiv Islamske države, a nova strategija uključuje slanje kopnenih trupa u Irak i Siriju, javlja BBC.

Ministar obrane Ash Carter najavio je i povećan broj zračnih napada protiv "visoko vrednovanih meta"

Promatrači upućeni u američku politiku prema Siriji tvrde da ovakve najave reflektiraju nedostatak napretka u dosadašnjim napadima na militante.

Zanimljivo, odvojeno od ovih najava, SAD su po prvi put rekle da je i Iran pozvan na međunarodne razgovore o stanju u Siriji.

"Nećemo se suzdržavati od podrške našim partnerima u napadima na ISIS, ali nećemo se suzdržavati ni provoditi takve misije sami, bilo da se radi o zračnim napadima ili direktnim akcijama na tlu", najavio je Carter.

"Očekujemo intenziviranje naše zračne kampanje", najavio je i intenzivnije zračne napade Carter.

SAD je sa zračnim napadima protiv Islamske države počeo lani, a predsjednik Obama rekao je kako je cilj potpuno uništenje Islamske države. Rusija je sa napadima krenula krajem rujna, a oni su za cilj postavili pomoć predsjedniku Bašaru al Asadu u borbi protiv ekstremista. Washington je više puta kritizirao rusku kampanju optuživši ih da su napadi usmjereni ne protiv Islamske države, nego protiv prozapadno orijentirane opozicije.

Sada, prema Carterovim najavama, napadi će se koncentrirati uglavnom na područje grada Raqqe, kojeg su militanti proglasili glavnim gradom samoprozvane države.

Nije želio ništa više otkriti o najavljenim kopnenim akcijama SAD-a.

Pročitajte više