Veliko istraživanje: Hrvati jako podržavaju euro, golema većina je na strani Ukrajine

Foto: EPA

HRVATE kao i većinu Europljana najviše brine rast cijena i troškova života, snažno podržavaju euro i imaju izrazito proukrajinski stav, pokazuje istraživanje Eurobarometra koje je Komisija objavila. Istraživanje je provedeno u lipnju u svih 27 država članica. 

Na pitanje koja su dva najvažnija pitanja s koja se EU trenutačno suočava, na prvom mjestu je rast cijena i troškova života. U Hrvatskoj je to pitanje stavilo 35 posto anketiranih, a prosjek u EU je 27. Na drugom mjesto je međunarodna situacija (27 posto Hrvata, 25 posto europski prosjek).

Na upit koja su dva najvažnija pitanja s kojima se suočava vaša zemlja, 69 posto Hrvata stavilo je na prvo mjesto rast cijena i troškova života, a dok je prosječno na razini EU to pitanje smatra najvažnijim njih 45 posto. Na drugom mjestu je za Hrvate ekonomska situacija (30 posto, prosjek u EU 18 posto).

Sve veća podrška euru

Više od dvije trećine Hrvata (68 posto) podržava zajedničku ekonomsku i monetarnu politiku s jednom valutom eurom, što je za pet postotnih poena više nego početkom ove godine. Prosječno na razini EU potpora je ostala ista kao i početkom godine, 71 posto, a u eurozoni 78 posto.

Više od polovice anketiranih u Hrvatskoj (51 posto) ima pozitivnu sliku o EU (6 posto više u odnosu na početak godine), njih 36 posto je neutralno, a 13 posto ima negativnu sliku.  Hrvati imaju pozitivniju sliku EU od prosjeka u svih 27 članica  - 45 posto ima pozitivnu sliku, 37 posto je neutralno, a 18 posto ima negativnu sliku.

Hrvatski građani podržavaju nešto više zajedničke politike od europskog prosjeka. Tako zajedničku energetsku politiku podržava 76 posto Hrvata (73 posto u EU), zajedničku vanjsku politiku, 74 posto (EU 70 posto). Daljnje proširenje podržava 72 posto Hrvata, a na razini EU ta potpora je 53 posto.

Ogromna većina Hrvata podržava Ukrajinu

Kada je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu i njezinim posljedicama, Hrvati su nešto naklonjeniji Ukrajini od europskog prosjeka. Velika većina Hrvata (82 posto) podržava financijsku pomoć Ukrajini, na razini EU potpora je 75 posto. Za ekonomske sankcije Rusiji je 81 posto Hrvata, u EU 72 posto.

Financiranje i nabavu vojne opreme za Ukrajinu podržava 72 posto Hrvata, u EU 64 posto. Kandidatski status Ukrajini podržava 83 posto Hrvata, u EU 64 posto. Prihvat ljudi koji bježe od rata podržava 91 posto anketiranih u Hrvatskoj, u EU 86 posto.

Građani u Hrvatskoj nešto snažnije podržavaju što brže smanjenje ovisnosti EU od ruskih energenata (91 posto) u odnosu na prosjek EU (82 posto). Velika većina građana u Hrvatskoj i u cijeloj Europskoj uniji podržava energetsku tranziciju.

Pročitajte više