Stiglo najveće poskupljenje goriva od početka rujna

Foto: FAH

U PONOĆ je stiglo novo poskupljenje goriva.

Najprodavaniji Eurosuper 95 i Eurodizel je poskupio za dvadesetak lipa po litri, a autoplin za desetak lipa, što je najveće poskupljenje goriva od početka rujna.

Tako će za prosječni spremnik od 50 litara Eurosupera 95 građani platiti 10,5, a oni koji koji kupuju Eurodizel čak 12 kuna više.

Vlasnici vozila na autoplin plaćat će 5,5 kuna više.

Bivši ministar gospodarstva i naftni stručnjak Davor Štern za Index je prokomentirao nadolazeće poskupljenje goriva.

Štern: Ruski i turski potezi utječu na cijene

"Došlo je do poskupljenja nafte, prvenstveno je do toga, ono nije veliko, ali eto, Saudijska Arabija najavila je da će smanjiti opskrbu. Nije u prvom momentu došlo do velikog skoka, a u obzir treba uzeti i razgovore Rusije i Turske oko izgradnje novog plinovoda, koji su Putin i Erdogan danas podržali.

> Rusija i Turska potpisale ugovor o izgradnji plinovoda Turski tok

Putinova najava o ograničavanju proizvodnje nafte mogla bi imati značajan utjecaj, Rusija je za Europu i dalje veliki opskrbljivač. To je značajna promjena, očito je da su se Rusi odlučili na drastičniju promjenu, to će za sobom povući i poskupljenje.

Cijena nafte bi se trebala kretati između 40 i 60 dolara po po barelu iduću godinu-dvije, kakva su bila i moja ranija predviđanja", zaključuje Štern za Index.

 

Pročitajte više