Veljko Bulajić: Vrdoljak je bez mojeg odobrenja koristio materijale za seriju "Tito"

POZNATI redatelj Veljko Bulajić optužio je autora serije "Tito" Antuna Vrdoljaka da je bez pitanja i njegove dozvole u dokumentarcu koristio memoare o Josipu Brozu, koje je Bulajić svojevremeno snimao za TV Zagreb.

Kako prenosi Jutarnji list, Bulajić je napomenuo kako "nema namjeru od slučaja napraviti cirkus", no da u svakom slučaju od HTV-a, koji je upravo počeo prikazivati Vrdoljakovu seriju, očekuje objašnjenje tko je vlasnik serije - HTV ili Mediteran film koji je producent serijala. Bulajić tvrdi da je neposredno prije početka emitiranja prve epizode serijala "Tito" dobio informaciju da su u dokumentarcu korišteni i njegovi materijali iz serije "Titovi memoari", no da mu nitko nije rekao u kojoj količini i po kojim osnovama, što smatra prilično neuobičajenim ponašanjem.

Nitko nije tražio Bulajićevu dozvolu za korištenje materijala

Bulajić navodi da je većina prve epizode sadržavala sekvence njegova dokumentarca, posebno one u kojima se ostarjeli Tito, udobno zavaljen u fotelju i sa cigarom u rukama, prisjeća svojeg djetinjstva i mladosti.

HTV je listu potvrdio da je, prema ugovoru koji je potpisan s Antunom Vrdoljakom, producentska kuća Mediteran sama trebala riješiti s Bulajićem stvar oko korištenja njegovih materijala i autorskih prava, čime je HTV sa sebe skinuo odgovornost oko cijele situacije, no Bulajić o tome nije bio obaviješten.

"Meni nisu poznati dogovori HTV-a i Mediteran filma. Po meni, vlasnik serije 'Titovi memoari' je HTV, ali ja sam ipak autor tog priloga i red bi bio da sam kontaktiran", rekao je Bulajić.

Pročitajte više