Veljko Jančić: Žele me eliminirati iz utrke za glavnog ravnatelja i cenzurirati Hrvatsku uživo!

NAKON jučerašnje vijesti o tome kako je v.d. rukovodstvo HRT-a podnijelo kaznenu prijavu protiv otpuštenog urednika koordinatora emisije Hrvatska uživo, danas se o svemu očitovao i Veljko Jančić, kojeg, slučajno ili namjerno, šefovi na HRT-u izbjegavaju tražiti da se očituje po pitanju optužbi koje mu se stavljaju na teret.

"Pitam Josipa Popovca koji je diplomirani pravnik kako je moguće da nijednom nisam bio pozvan pred revizore da se očitujem o onome za što me se tereti ili da donesem dokumente koji nedostaju. Kako je moguće da ni jedna osoba s liste putovanja koja je sa mnom bila na službenom putu, a za koji se mene tereti da nisam bio, nije pozvana na očitovanje kako bi mogla potvrditi je li Veljko Jančić bio na tom putu", prepun je pitanja za rukovodstvo HRT-a Veljko Jančić.

"Žele me eliminirati iz utrke za glavnog ravnatelja HRT-a"

Podsjetimo, jučer je v.d. ravnateljstvo kuće izvijestilo kako je protiv Jančića podnesena kaznena prijava s obzirom na rezultate revizije usmjerene na 52 njegova lanjska putna naloga, a prema kojoj je Jančić u razdoblju od 13. siječnja do 11. studenoga 2009. oštetio kuću za više od 15 tisuća kuna. "Po tome ispada da sam ja sva putovanja od prošle godine izmislio. Ali ja na putovanja nisam išao sam, zašto tih pet ljudi s liste putnog naloga također ne pozovu da posvjedoče", pita se Jančić i dodaje da bi u tom slučaju zbroj dana provedenih na službenom putu iznosio 90.

Jančić, koji je na prošlom natječaju za izbor glavnog ravnatelja HRT-a dobio najviše glasova Programskog vijeća te bio najizgledniji kandidat za tu funkciju, i dalje drži da iza svega stoji bespoštedna bitka za fotelje u toj kući. Veljko Jančić kandidirao se i na ovom, ponovljenom natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a, za koji će se kuverte s imenima kandidata otvarati sutra na sjednici Programskog vijeća. "Simptomatično je da je navedena informacija o prijavi medijima poslana dva dana prije sjednice Programskog vijeća HRT-a, kao i prije mjesec dana, kada je odluka o mom otkazu oglašena u medijima također dva dana prije sjednice Programskog vijeća HRT-a", kaže Jančić i dodaje:

"Ovom kaznenom prijavom želi me se eliminirati kao kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a te utišati rad ekipe Hrvatske uživo". Njegov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi kako se Jančiću na teret stavljaju propusti za koje nije nadležan niti je sporne putne naloge Jančić potpisivao. "Činjenica je da se Jančića želi eliminirati u natjecanju za ravnatelja. Tajmnig je u tome jasan - dan prije otvaranja kuverti s imenima kandidata. Kaznena prijava sama po sebi ne znači ustvari ništa. Mogu, konačno, i ja podnijeti prijavu protiv njih ili bilo koga, ali u psihološkom smislu ona i te kako znači", tvrdi Prodanović.

Nakon urednika, i producent Hrvatske uživo dobio otkaz

Na Popovčeve opaske kako se nitko nije bunio kada je producent Hrvatske uživo Nedeljko Kavaljević Ždero dobio otkaz, Jančić odgovara: "Kako bi i mogao itko reagirati kada se nije ni znalo da je čovjek dobio otkaz. Čovjeku se preko novina javlja da ostaje bez posla. Uostalom, ne može se čovjeku koji je na bolovanju dati otkaz, pa on je u toplicama zbog dva moždana udara koja je preživio", kaže nam Jančić. Na naše pitanje zbog čega je Kavaljević pod otkazom, Jančić odgovara: "Nitko to ne zna".

V.d. glavnog ravnatelja Josip Popovac kazao je jučer za Večernji list kako odbacuje "insinuacije o bilo kakvom revanšizmu Jančiću kao njegovu tzv. protukandidatu s obzirom na to da je prva prijava protiv Jančića pokrenuta još lani početkom studenoga, kad on ni izbliza nije bio ni u kakvim kombinacijama za glavnog ravnatelja, kao uostalom ni gospodin Jančić".

Jančić, međutim, to oštro demantira: "Laž je izjava gospodina Popovca da je prijava protiv mene pokrenuta prošle godine početkom studenoga, a točno je da je 17. prosinca 2009. godine glavni producent HRT-a Tomislav Pulić poslao v.d. ravnatelja HTV-a Mislavu Stipiću dokument s naslovom 'Ugovori Hrvatska uživo', na što je Stipić rukom napisao i potpisao - proslijediti internoj reviziji. To nije prijava protiv mene jer tada nisam niti vodio redakciju, a moje ime se nigdje ne spominje", odgovara mu Jančić.

Pročitajte više