Venezuela će održati velike vojne vježbe tijekom vikenda: Pripremamo se za mir

Foto: FAH, Getty 

VENEZUELA će tijekom vikenda održati vojne vježbe u kojima će sudjelovati milijun ljudi, rekla je vlada nakon što je Kolumbija zatvorila 17 neslužbenih graničnih prijelaza u pokušaju da suzbije priljev migranata iz Venezuele.
 
Predsjednik Nicolas Maduro naredio je da se vježbe održe nakon što je državni odvjetnik Tarek Saab optužio susjednu Kolumbiju, američkog saveznika, za planiranje napada na Venezuelu, što je Bogota opovrgnula.
 
Ministar obrane Vladimir Padrino opravdao je vojne vježbe rekavši da imperijalisti "vrebaju na Venezuelu" namećući joj "politike rata".
 
Sudjelovat će 150 tisuća vojnika i rezervista
 
Vježbe će se održati u osam strateški važnih regija. Sudjelovat će 150.000 vojnika kao i rezervista, 328.000 pripadnika ogranka vojne policije i 500.000 članova provladinih organizacija.
 
"Pripremamo se za mir, naša zemlja nikada neće početi agresiju ili napasti bilo kojeg susjeda", rekao je Padrino.
 
Kolumbija je zatvorila 17 neslužbenih ulaza na granici s Venezuelom u novom pokušaju da zaustavi priljev migranata, objavila je postaja Blu Radio. 
 
U Kolumbiji živi više od pola milijuna Venezuelaca
 
Procjenjuje se da u Kolumbiji živi 550.000 Venezuelaca.
 
Još 37.000 ih granicu prelazi dnevno, a mnogi od njih vraćaju se nakon što kupe hranu i lijekove koji u Venezueli nisu dostupni.
 
Južnoamerička zemlja, koja ima najveće rezerve nafte, teško je pogođena svjetskim padom cijena nafte, ali i četveroznamenkastom inflacijom.

Pročitajte više