VENEZUELA SE RASPADA U zatvorskim pobunama 11 mrtvih, studenti i profesori masovno bježe iz države

Foto: Getty Images
 
NAJMANJE 11 ljudi poginulo je u dvije zatvorske pobune u Venezueli, samo nekoliko dana prije kontroverznih predsjedničkih izbora, objavile su skupine za ljudska prava.
 
>>Maduro ponovo postao predsjednik Venezuele, zemlje u kojoj je 9 od 10 osoba gladno
 
U srijedu je izbila pobuna u zatvoru El Helicoide u Caracasu, gdje se nalazi sjedište obavještajne agencije Sebin. U njemu su zatvoreni mnogi politički protivnici predsjednika Nicolasa Madura, koji je ponovo osvojio kontroverzne izbore. U četvrtak su ubijena dva čuvara i 9 zatvorenika u zatvoru Fenix u Barquisimentu.
 
 
 
Na jednoj snimci iz zatvora u Caracasu skupina muškaraca identificirala se kao zatvorenici koji su preuzeli kontrolu. Na drugoj snimci jedan od muškaraca je rekao: "Svi politički zatvorenici, koji svakodnevno trpe mučenje, mirno su preuzeli kontrolu." Vlasti su kasnije objavile da je situacija pod nadzorom.
 
 
Skupine za ljudska prava i Madurovi kritičari izjavili su da su stotine političkih zatvorenika nepravedno zatočene, dok Maduro tvrdi da su svi zatvoreni zbog "pobune i nasilnog ponašanja". Do nereda je došlo samo nekoliko dana prije izbora, koje ne priznaju SAD, Europska unija i Limska skupina, savez 14 zemalja Amerike i Kariba. Oporba je također izjavila da ne priznaje ove izbore i pozvala na raspisivanje novih.
 
 
>>Venezuela je u strašnoj krizi. Devet od deset stanovnika odlazi na spavanje gladno.
 
Zbog teške krize koja vlada u zemlji mnogi studenti izjavili su da neće glasovati na izborima koje smatraju lažnima. Teška situacija dovela je do masovnog iseljavanja studenata i profesora. Al Jazeera objavila je video reportažu o odljevu mozgova iz Venezuele.
 
Novinari su razgovarali s osobljem triju fakulteta i svi su izjavili da su izgubili polovicu studenata u posljednjih par godina.
 
"Svaki dan je sve gori"
 
Profesor informatike Jose Perez iz San Cristobala ispričao je kako je bio prisiljen raditi dodatni posao u trgovini: "Ako se posvetim svom istraživanju, moja obitelj nema što jesti. Moj cilj je napustiti zemlju jer svaki dan je sve gori."
 
Zbog teške inflacije Perez i njegovi kolege sa sveučilišta zarađuju 2 dolara na dan. Zbog toga svi profesori štrajkaju, a njih 37 dalo je otkaz u ovom semestru i odlučilo napustiti zemlju. Isto su učinili i mnogi studenti: "Bilo nas je 60, a sada nas je 9. Odustali su i otišli u druge države gdje zarađuju, žive normalne živote i mogu pomagati svojim obiteljima", ispričala je studentica Loreanggi Becerra. 

 

Pročitajte više