Vesna Pusić: Hrvatska nije potpisala da će pristati na prevaru

Foto: FAH

ARBITRAŽNI sud objavljuje odluku o ishodu arbitraže između Hrvatske i Slovenije.

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je kako bi Hrvatska poštivala sporazum da se nije otkrilo kako ju se pokušalo prevariti.

"Ovo sigurno nije običan dan, događa se nešto važno. Kad smo započinjali arbitražu mi smo očekivali da će to imati utjecaj na Hrvatsku, u tom smislu danas ona neće imati utjecaj na Hrvatsku, ali imat će utjecaj na kompliciranje odnosa Hrvatske i Slovenije, koji će zahtjevati dodatan angažman. Kada se slegnu strasti sa Slovenijom moramo naći način da se to pitanje granice jednom u budućnosti riješi", rekla je Pusić za N1.

"Poštovala sporazum do zadnjeg slova"

"Hrvatska je poštivala arbitražni sporazum do zadnjeg slova i poštivala bi ga sve do kraja da se nije otkrilo da je s druge strane bilo vrlo aktivnog pokušaja da se Hrvatska prevari. Hrvatska nije potpisala da će pristati da ju se prevari. Kada se to pokazalo, Hrvatska je redovno pokrenula izlazak iz te arbitraže i obavijestila sve da mi u njoj više ne sudjelujemo jer nigdje nije predviđena ta situacija da se kršeći i varajući arbitražni sporazum vodi dalje. Što se tiče stava EU, on je i kada smo ih mi obavijestili, kada je došlo ove situacije, i tada je bilo rečeno da podržavaju u načelu međunarodnu aribtražu i da bi ju trebalo poštivati. Ovdje nije problem da Hrvatska ne poštuje međunarodnu arbitražu, nego je ovo pokušaj da se spasi obraz međunarodne arbitraže i da se pokaže, da kada se pokuša izigrati jedan sporazum, da ta arbitraža neće uspjeti. Ljudi i države u međunarodnu arbitražu mogu imati povjerenje samo ako ih ona ne izigrava. Što se Njemačke tiče, to je bio generalni stav EU prema arbitraži", objasnila je Pusić.

Pročitajte više