Vesna Škare Ožbolt nova predsjednica DC-a

VESNA ŠKARE OŽBOLT Ožbolt danas je jednoglasno izabrana za predsjednicu DC-a na izvanrednoj izbornoj konvenciji kojoj je nazočilo oko tisuću izaslanika iz županijskih organizacija DC-a.

Dva nova potpredsjednika, izabrana većinom glasova, su Đurica Mišin i Joško Morić, a četiri člana predsjedništva Miroslav Šimić iz Osijeka, Slavko Šerić iz Splita, Marina Ivanišević iz Zagreba i Drago Plečko iz Samobora. Predsjednik Glavnog odbora je Slobodan Lang. Na te su dužnosti oni izabrani nakon usvojenih izmjena Statuta DC-a.

Novo vodstvo DC-a vodit će stranku do redovite konvencije, do travnja 2005.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt je naglasila da će s novim vodstvom jasno i odlučno odrediti daljnji smjer stranke. "DC će ostati samostalna stranka i jasno graditi politički imidž na vlastitim vrijednostima" rekla je Škare Ožbolt. Ocijenila je da sa izbornim rezultatima DC ne može biti zadovoljan ali je napomenula kako stranka postoji svega 3,5 godine i da je stoga jedan saborski zastupnik veliki rezultat za DC. Dali smo doprinos promjeni vlasti, kazala je te dodala da će političkom opcijom jasnog i čvrstog centra dati doprinos i jačanju pravne države i demokracije.

Vesna Škare Ožbolt je naglasila da će DC predložiti promjenu izbornog zakona u kvalitetan i moderan zakon i založiti se za pravosuđe bez političkog utjecaja, za dostojanstvo sudaca i pravosuđa i kvalitetniju i stručniju državnu upravu. "Svjesna sam da su veliki izazovi pred nama, no nastojat ćemo privući pozornost hrvatskih građana" zaključila je Vesna Škare Ožbolt.

U popodnevnom nastavku sjednice bit će donesena Deklaracija Demokratskog centra, a bit će i riječi o budućem radu stranke.

Mate Granić:Osobno sam najodgovorniji za neuspjeh DC na izborima

Predsjednik DCa u ostavci Mate Granić danas je na izvanrednoj izbornoj stranačkoj konvenciji rekao kako je neosporno da je na prošlim parlamentarnim izborima DC u koaliciji s HSLSom doživio neuspjeh i dodao kako je za to najodgovorniji on osobno. L

"U slučaju neuspjeha na parlamentarnim izborima bez obzira na uzrok i okolnosti tog neuspjeha, predsjednik odlazi prvi, i to odmah", rekao je Granić i istaknuo kako ne želi prebacivati odgovornost na bilo koga, a posebno ne na koalicijskog partnera HSLS.

Naša izborna kampanja nije bila dobra, retorika je bila previše bliska HDZ-u i došlo je do "bijega" birača prema HDZ-u, ocijenio je Granić. Iako je na izborima pobijedila oporba i HDZ-a, DC je doživio neuspjeh, rekao je Granić, koji je prije dva oko dva tjedna dao ostavku na dužnost predsjednika stranke.

Granić je podržao koaliciju DC-a s HDZ-om "radi nove odlučnije i stručnije državne politike". Podržao je promjenu Statuta DC-a, stvaranje novijeg i efikasnijeg predsjedništva stranke kao i kandidaturu Vesne Škare Ožbolt za novu predsjednicu stranke.


Podsjećajući na djelovanje DC-a od osnutka 2. travnja 2000. Granić je rekao da je DC postao stranka snažno prisutna u javnom životu Hrvatske koja je rano uočila problem bipolarizacije političke scene i zalagala se za koaliciju stranaka političkog centra do koje ipak nije došlo.

Granić smatra da će DC opstati kao konzervativni centar čvrste proeuropske orijentacije, da DC ima prostora pokazali su i posljednji lokalni izbori u Stubičkim Toplicama i Radoboju. Vjerujem da će to pokazati i izbori u Osječko-baranjskoj županiji ustvrdio je Granić.

"Osobno se aktivnom stranačkom politikom ne namjeravam baviti, ali moju podršku ćete uvijek imati" poručio je Granić DC-ovcima.






Pročitajte više