Vesna Škare Ožbolt: Vanja Sutlić pokušava uvesti teror na HTV

KANDIDATKINJA za mjesto predsjednika države Vesna Škare Ožbolt osvrnula se na najavu izvanrednih otkaza novinarima HTV-a Maji Sever, Leli Knežević, Sanji Mikleušević Pavić i Robertu Zuberu te im je "dala svoju čvrstu i nepokolebljivu podršku".

Istovremeno, Vesna Škare Ožbolt je naglasila da je više od samih proceduralnih propusta brine ideja da se, zbog prijavljenog govora mržnja, nekome pokuša dati otkaz, a posebno da se to događa na " javnoj, dakle državnoj televiziji". Pod proceduralnim pogreškama, Škare Ožbolt je navela da prije pokretanja izvanrednog otkaza novinari nisu dobili nikakvu pismenu opomenu, niti su vidjeli prijavu prije očitovanja pred Etičkim povjerenstvom.

Govor mržnje treba tolerirati?

"Kakvu to poruku šalju oni čija je zadaća, osim informiranja, i edukacija gledatelja?", zapitala se Škare Ožbolt. "Da se govor mržnje ne smije prijaviti nego ga treba tolerirati? Pokušavaju li Vanja Sutlić i ekipa uvesti teror i strah kod zaposlenika HTV-a?", dodaje predsjednička kandidatkinja.

"U cijeloj ovoj priči, svejedno je tko je formalno zatražio postupak pokretanja otkaza, Sutlić ili zamjenik glavnog ravnatelja HRT-a Davor Mezulić te tko bi trebao, prema internim pravilima HRT-a, provesti tu odluku. Ključna stvar u cijeloj priči je ta da HRT kao javna televizija ne može podržavati govor mržnje niti smije osuditi one koji ga prijave. Upravo HRT bi trebala biti prva na čelu u borbi za slobodu mišljenja i govora, a ovakvim postupkom svojih čelnih ljudi čini upravo suprotno", zaključila je Škare Ožbolt.

"Pojedincima koji truju zemlju se mora stati na kraj"

"Prema posljednjem izvješću Međunarodne organizacije Reporteri bez granica o stanju medijskih sloboda u svijetu, Hrvatska se u godinu dana srozala za  čak 33 mjesta. S obzirom da je ova HRT-ova blamaža već prijavljena Europskoj federaciji novinara ne bismo se trebali čuditi kad sljedeće godine Hrvatska padne za još 33 mjesta, zbog nekakvih Sutlića, Mezulića i sličnih", zaključuje Škare Ožbolt.

"Javna televizija ne može na svojem čelu imati ljude profila jednog Sutlića, ljude koji očito ne razumiju pojmove kao što su: sloboda govora, demokracija, vladavina prava i ljudska prava", dodala je Škare Ožbolt u svojem priopćenju.

Na kraju, Škare Ožbolt se pita hoće li se više stati na kraj tom teroru pojedinaca koji svojim primitivizmom, nepoštivanjem drugih i zloporabom moći svakodnevno truju ovu zemlju, ne samo na HRT-u nego i drugdje.
 

Pročitajte više