Veterani iz Europe na skupu u Zagrebu

Stalni odbor za europska pitanja Svjetske veteranske federacije (WVF) započeo je danas svoju trodnevnu sjednicu u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik", a u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, koja je član WVFa.

Organizacija WVF ima oko 27 milijuna članova, veterana modernih ratova, okupljenih u 170 asocijacija iz 84 zemlje svijeta sa svih kontinenata, a iz Hrvatske učlanjeno je nekoliko udruga iz Domovinskog rata te Savez antifašističkih boraca Hrvatske.

Oko stotinjak gostiju iz raznih zemalja, članica WVF-a, tijekom idućih dana bavit će se pitanjima poput međunarodne suradnje za zdravlje i socijalne naknade veterana, zatim veteranima postrojbi UN-a tzv. "Plavih beretki", ženama u ratu te europskim perspektivama i pogledima na suradnju u sljedećih deset godina.

Okupljene veterane pozdravili su, među ostalima, predsjednik Republike Stjepan Mesić te potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Obrativši se veteranima, Kosor je naglasila da je nedavno u proceduru pušten prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Dodala je da su odredbe tog zakona u skladu sa smjernicama i preporukama WVF-a kada se radi o pravima ratnih veterana, a da su u nekim odredbama napravljene i neke novosti u suradnji s braniteljskim udrugama.

Prigodom otvaranja zasjedanja predsjednik Mesić je rekao da je solidarnost važna stvar u današnjem svijetu o čemu će se na skupu raspravljati idućih dana.

Živimo u vremenu kada još nema mira u čitavom svijetu, iako je mir moguće uspostaviti, a veterani to najbolje znaju, kazao je Mesić.

Dodao je kako nakon rata ostaju razaranja, ali ostaje i mržnja, koja nije uzrok ratova nego njegova posljedica.

Mesić je naglasio da će u novoj ujedinjenoj Europi, kojoj teži i Hrvatska, rat biti isključen kao oblik rješavanja sporova.

(Hina) xaš yaz

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.