Veterani ne odustaju: Ako nam hoćete dobro, dajte nam 7 posto HEP-a

Foto: FAH

RATNI veterani ne odustaju od zahtjeva za time da se u Fond hrvatskih branitelja prenese 7 posto dionica HEP-a u slučaju da se Vlada odluči na privatizaciju.

Podsjetimo, radi se o zahtjevu koji je za Index već potvrdio čelnik jedne od veteranskih udruga Josip Klemm.

>> Fond branitelja težak 900 milijuna kuna, a žele i 7 posto dionica HEP-a

U večerašnjem razgovoru za Novu TV, voditelj Odjela za branitelje u gradu Zagrebu Miodrag Demo ponovio je kako bi bilo dobro da veterani dobiju dionice HEP-a.

"Na snazi je zakon prema kojemu se može i ne mora dati taj dio braniteljima, ali to da se treba dati 7 posto  je moralo ući u taj zakon. Ako hoćemo dobro hrvatskim braniteljima, ako hoćemo graditi domove za hrvatske branitelje, koji često žive sami po različitim županijama, onda to treba napraviti. Treba to napraviti i ulagati u zdravlje hrvatskih branitelja", rekao je Demo na pitanje o tome podržava li zahtjev predstavnika veteranskih udruga koje traže 7 posto dionica HEP-a u slučaju privatizacije.

Veterani će uz mirovinu moći raditi?

Demo se osvrnuo i na novi Zakon o braniteljima te sugestije na isti koje je njegov tim dao u sklopu javne rasprave.

"Među najvažnijim promjenama je i ta da branitelji koji ostvaruju prava zbog umirovljena ili trajne invalidnosti, ponovno mogu raditi. Usto, oni moraju i plaćati doprinose kao i svi drugi. Ta te druge predložene promjene zakona stajale bi 170-180 milijuna kuna. Država ima te novce", rekao je Demo.

Na pitanje o tome jesu li veterani odustali od Ustavnog zakona, koji se glasno tražio za vrijeme šatoraškog prosvjeda u Savskoj, Demo je praktički potvrdio da veteranima to i nije toliko bitno.

"Ništa tu nema o tom Ustavnom zakonu, ja ne bih to, dovoljna je Deklaracija o Domovinskom ratu iz Sabora.  Razne politike su se petljale u taj prosvjed, ne ulazim u to. Na meni je da radim i dižem standard braniteljima", zaključio je Demo.

Pročitajte više