Viceguverner HNB-a: Još četiri hrvatske banke su pod pojačanim nadzorom

NAKON što je jučer objavljena vijest kako je splitska Credo banka završila u bankrotu te je pokrenuta njezina likvidacija, viceguverner HNB-a Davor Holjevac sinoć je za Dnevnik 3 otkrio kako su pod pojačanim nadzorom središnje banke još četiri hrvatske banke, među kojima su Varaždinska i Karlovačka banka.

"Razloga za paniku nema", istaknuo je Holjevac dodajući kako, ako je nešto u hrvatskoj stabilno, onda je to bankarski sustav.

Posljedice prisilne likvidacije Credo banke su stotinjak ljudi koji su ostali bez svojih radnih mjesta, te oko tisuću pravnih osoba koje su ostale bez svojih obrtnih sredstava i pitanje je hoće li ikada vidjeti svoj novac.

U priopćenju koje je izdala Hrvatska narodna banka ističe se kako depoziti štediša u Credo banci iznose 465 milijuna kuna te su osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i njihovi vlasnici će s njima moći nesmetano raspolagati, a iz HNB-a napominju kako će isplata štednje početi već za nekoliko dana.

Na gubitku će biti oni koji imaju štednju veću od 400.000 kuna, jer je država u listopadu 2008., kada je počela kriza, podignula prag osigurane štednje sa 100.000 na 400.000 kuna.

Credo banka osnovana je 1993. godine i čini samo 0,44 posto hrvatskog bankarstva. Credo banka je na dan 31.ožujka 2011. iskazala stopu adekvatnosti kapitala od 12,28 posto, što je neznatno iznad propisanog minimuma, međutim, izravnim nadzorom u banci ispostavilo se da ta stopa ima, zapravo, negativan predznak, što znači da banka više nema jamstvenog kapitala, te da posluje s (neiskazanim) gubitkom. 

Pročitajte više