Viceguvernerka HNB-a: Pranjković nije povukao druga dva dizajna, samo kunu

Foto: Hina

VICEGUVERNERKA HNB-a Ivana Jakir-Bajo sazvala je konferenciju za medije na temu današnje odluke Komisije za novac o raspisivanju novog otvorenog natječaja za odabir prijedloga likovnog rješenja naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od jednog eura.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke danas je objavila da raspisuje novi natječaj za idejno rješenje eurokovanice s motivom kune.

Do takve odluke došlo je nakon što je Stjepan Pranjković, kojeg je Komisija HNB-a nagradila sa 70.000 kuna za dizajn kovanice od jednog eura s motivom kune, povukao "svoj" dizajn.

Pranjković je, podsjetimo, jučer Komisiji HNB-a napisao da je takav potez povukao "zbog neugodne atmosfere i pritisaka" iako se u stvarnosti radilo o tome da je putem društvenih mreža otkriveno da je Pranjković bez dozvole i navođenja autora iskoristio fotografiju kune koju je napravio škotski fotograf.

Presica je počela oko 14:15.

"Da uklonimo sve dvojbe, danas smo se odlučili za novi natječaj", rekla je na presici.

"Komisija je za novac dobila sva jamstva, pisane izjave svih autora da je njihov rad intelektualna tvorevina nastala za ovaj javni natječaj. Moram iskazati žaljenje što je sve ovo bacilo sjenu na cijeli proces, ali i prekrasan rad mladih autora", rekla je.

"Hvala javnosti što je reagirala jer je sad lakše to bilo ispraviti", rekla je.

"Novi natječaj neće remetiti izradu kovanica. Od osam apoena, mi ih imamo sedam. Što se tiče ovih sedam apoena, oni su već u fazi izrade 3D modela, uskoro će biti spremni za izradu testnih kovanica", rekla je.

"Pranjković nije povukao radove za druga dva mjesta", dodala je.

Pranjković je, podsjetimo, osvojio i dva druga mjesta, za što je propisana nagrada dvaput po 35.000 kuna.

"Legitimno je da predstavnik dizajnera zastupa njihove interese. Nama je u interesu da približimo eurokovanicu svim građanima. Tako će i novi natječaj biti otvoren za sve građane", rekla je. Dodala je da će na ovom natječaju biti jedna stručna komisija.

 

"Na početku sam rekla da smo u prvom natječaju tražili samo idejno rješenje, sad tražimo idejno i izvedbeno. Sad se traži i 3D model. Što se tiče uvjeta, oni će se mijenjati. On će biti otvoren za sve punoljetne građane RH. Međutim, s tim što se traži i izvedbeno, jasno je da će biti potreban netko tko će biti u stanju to napraviti. Što se tiče jamstva, uvijek će tu biti izjava koja je i ovaj put dana pod kaznenom odgovornošću", rekla je.

Kaže da je dobio druga dva mjesta jer nisu utvrdili nepravilnosti kod njih

"Sud je jedini koji je meritoran za utvrđivanje povrede autorskih prava, svi mi možemo sumnjati", dodala je.

"Što se tiče nagrade za ostala dva mjesta, ne uzimajući u obzir moralne i etičke aspekte, a uzimajući u obzir što Komisija mora raditi, a to je pratiti uvjete natječaja, nismo utvrdili da je tu došlo do nekih odstupanja", rekla je.

"Žao mi je, ove dane smo morali iskoristiti da promoviramo te mlade autore", rekla je.

Uskoro opširnije

Pročitajte više