Vidačković: Najrelevantnije u hrvatskoj filmskoj industriji vidjet će se u Puli

UMJETNIČKI ravnatelj ovogodišnjega 53. festivala igranog filma u Puli, koji je sinoć svečano otvoren u Areni, Zlatko Vidačković ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare kako oni koje zanima hrvatski film u osam dana u Puli doista mogu vidjeti sve što je relevantno i najvažnije u hrvatskoj filmskoj industriji.

"Hrvatski film danas je u neupitnom usponu, nagrade na međunarodnim festivalima su sve brojnije, a konačno mu se vratila i publika", rekao je Vidačković dodajući da se Pula od svojeg osnutka jasno profilirala kao natjecateljski festival nacionalne produkcije dugometražnog igranog filma.

Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan izrazio je zadovoljstvo sinoćnjim odzivom publike u Areni, što je, po njegovoj ocjeni, najbolji i definitivan dokaz da se publika vratila hrvatskome filmu.

"U 2005. godini udio domaće publike koja je gledala domaći film bio je svega nekoliko posto, a ove je godine taj udio porastao na 20 posto. Nadam se da će ova gledanost biti uskoro još veća", rekao je Šestan.

Ravnatelj Festivala Mladen Lučić istaknuo je da je za budućnost tog festivala iznimno važno i daljnje organizacijski poboljšavati uvjete, pa je s tim u svezi najavio da će iduće godine tome pridonijeti uređenje dvorane Kina "Zagreb" u samome gradskom središtu.

Hrvatski film je iz godine u godinu međunarodno sve uspješniji, a s jačanjem hrvatskog filma jača i pulski festival", poručio je Lučić.

Večeras će u pulskoj Areni biti prikazan film "Što je muškarac bez brkova" Hrvoja Hribara.

Festival traje do 22. srpnja.

Pročitajte više