Video - Kronologija prosvjeda: Prvi put posjetili i Hebranga

,

U SRIJEDU je Zagrebom marširalo 5000 prosvjednika. U petak ih je bilo 10.000. Danas ih se očekivalo još više, ali čini se da nedjelja ipak nije najbolji dan za prosvjede. Okupljanje je zakazano za 16 sati, već standardno na Cvjetnom trgu. Tamo je  opet govor održao kontroverzni Ivan Pernar. 

Pernar je, podsjećamo, u Osijeku izviždan, istjeran i osramoćen (a malo je falilo da bude i pretučen) zbog pozivanja na nasilje. Nakon incidenta oglasio se na svome blogu, putem kojeg je poručio da će narodu prepustiti odluku "žele li da on i dalje organizira prosvjede ili ne". Dobio je podršku manjeg broja prosvjednika i jasno je da se ne želi odreći javne pozornice.

20:56 - Prosvjednici su došli do Trga, gdje je jedan od prosvjednika koji je vodio kolonu objavio da je prosvjed za večeras gotov i da je idući skup u utorak u 18 sati na Cvjetnom trgu. Prosvjednici se razilaze skandirajući "Laku noć".

20:44 - Prosvjednici Ilicom idu prema Trgu bana Jelačića. Ilicom se gromoglasno ori "HDZ lopovi". Prosvjednici se još nisu umorili.

20:34 - Prosvjednici su "počastili" i Nadana Vidoševića. Ispred Hrvatske gospodarske komore izvikivali su "Nadane lopove".

20:16 - Prosvjednici ispred zgrade MUP-a u Savskoj cesti traži ostavku Tomislava Karamarka. Skandira se ime Ivana Mamića, mladića kojeg je na Jarunu ubio policajac.

20:06 - Prosvjednici su ušli u Savsku cestu i idu prema centru.

19:59 - Hebrang se javio novinaru Novog lista, koji prati prosvjednu povorku, da se požali zbog dolaska prosvjednika pred njegovu kuću: "Ovo mi je najteže nakon rata. Viču mi da sam lopov, a cijeli se život borim protiv lopova. Zanimljivo je da nisu išli pred kuću Ive Sanadera".

19:56 - Prosvjednici se kreću Slavonskom avenijom.

19:53 - Prosvjednici prolaze kraj zgrade Hypo banke i pjevaju "Jebo vas Ivo Sanader".

19:48 - Prosvjedna kolona počela se osipati. Starijim je ljudima za danas dosta marširanja.

19:46 - Prosvjednici napuštaju zgradu HRT-a.

19:42 - Prosvjednici pred HRT-om skandiraju "Hoćemo istinu", "Hloverka odlazi", "Ne damo vam pretplatu", "Vratite nam Latina", "Stankoviću majstore", "Pustite nas uživo"...

19:40 - U koloni trenutno ima oko 8000 prosvjednika.

19:37 - Prosvjednici su pristigli pred HRT. Na ogradi ih, kao i zadnji put, čeka 10-ak policajaca. Tu su i reporterska kola HTV-a za izravno javljanje, nisu ih ni trebali micati s parkirališta.

19:31 - Prosvjednici večeras nemaju razloga za nezadovoljstvo izvještavanjem HRT-a. U Dnevniku kojeg uređuje Zoran Šprajc iznesena je informacija da je na ulicama možda i 10.000 prosvjednika, kao i da su krenuli na zgradu HRT-a.

19:26 - Prosvjednici su skrenuli u Aveniju Većeslava Holjevca. Idu prema HRT-u i nadaju se da će stići do zgrade na Prisavlju taman na vrijeme za početak središnjeg Dnevnika.

19:10 - Iz Držićeve ulice prosvjednici su skrenuli u Vukovarsku. U Vukovarskoj je promet blokiran u oba smjera.

18:58 - Pred Radničkim domom prosvjednici su se sadržali tek dvije minute i nastavili svoj marš. Pretpostavlja se da idu prema Vukovarskoj.

18:50 - Dok su prolazili kraj Inine zgrade, prosvjednici su skandirali "Vratite nam Inu"

18:43 - Ipak se ne ide kod Kosorice na Ravnice, nego u Šubićevu na Dom sindikata.

18:42 - Broj prosvjednika nastavlja rasti. U koloni je između šest i sedam tisuća ljudi.

18:35 - Prosvjednici se spuštaju natrag prema Kvatriću. Vjerojatno će nastaviti put prema stanu Jadranke Kosor.

18:25 - Prosvjednici napuštaju Hebrangovu kuću i nastavljaju šetnju.

18:23 - Inače, spomenimo i to da je Babonićeva jedna od skupljih i elitnijih ulica u Zagrebu. U njoj se mogu vidjeti mnoge luksuzne vile u nizu, a stanari s prozora znatiželjno promatraju što se događa. U istoj ulici žive i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i predsjednik Sabora Luka Bebić.

18:18 - Prosvjednici viču "Javi se Pinokio" i "Andrija majmune".

18:13 - Prosvjednici podižu veliku galamu pred Hebrangovim stanom. Pušu u zviždaljke i glasaju se kao Indijanci. Očito ne znaju da Hebrang nije u stanu, s obzirom da mu skandiraju "Javi se".

18:10 - Prosvjednici pred Hebrangovim stanom viču "Hebrang lopove" i "Andrija skuhaj kavu".

18:08 - Pred Hebrangovim ulazom stoje četiri policajca. Prosvjednici skandiraju "Mirni prosvjedi" i okupljaju se pred Hebrangovim stanom.

18:03 - Hebrang se telefonom javio jednom od novinara koji prate prosvjednu povorku. Rekao je da je "začuđen i zabrinut" što prosvjednici idu prema njegovom stanu. Otkrio je i da nije kod kuće već u posjetu bolesnoj teti na Volovčici, ali da će se uskoro zaputiti prema svom stanu. "Odmah se vraćam kući, neću ja svoju obitelj ostaviti", rekao je Hebrang. Hebrang se također raspitivao ima li u prosvjednoj povorci nasilja.

17:59 - Prosvjednici su stigli do Babonićeve ulice u kojoj živi Andrija Hebrang.

17:54 - Prosvjednici su s Kvartića skrenuli u Domjanićevu ulicu. Skupina prosvjednika je skandirala "Idemo kod Hebranga".

17:48 - Kolona je stigla nadomak Kvaternikovog trga. Povremeno pokraj kolone prolaze policijske marice, čini se da se policajci pregrupiraju u pokušaju da zaustave prosvjednike prije Šeferove ulice.

17:40 - Poziv "Svi na ulice" urodio je plodom, broj prosvjednika stalno raste. Trenutno je u povorci oko 5000 ljudi.

17:38 - Prosvjednici su napustili Trg žrtava fašizma i krenuli dalje Zvonimirovom ulicom. Najavljuju da idu prema stanu Jadranke Kosor na Ravnice.

17:32 - HDZ čuva 20-ak policajaca. Prosvjedna povorka stigla je do HDZ-a. Skandiraju "HDZ lopovi", "Čuvate mafiju" i glasaju se kao Indijanci.

17:30 - Među prosvjednicima je opet i "šaman iz Saborskog" Luka Hodak.

17:23 - Prosvjednici se kreću znatno sporije nego prošli put. Prilikom prolaska kraj Hrvatske narodne banke, manja grupa prosvjednika na čelu kolone skandirala je "Lopovi, lopovi!"

17:13 - Preko Trga bana Jelačića, prosvjednici idu prema središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

17:02 - Prosvjednici napuštaju barikadu u Kamenitoj ulici uz povike "Idemo na HDZ".

17:00 - "HDZ odlazi", "Kara Marko Jadranku", "Hrvatska policija, mito i korupcija", "Jaco odlazi" su već ustaljene parole koje prosvjednici izvikuju. Na čelu kolone razvili su transparent "Čobanica Jaca", gdje su Kosoričini ministri prikazani kao ovce, a ona kao pastirica.

16:58 - Prosvjednici su stigli do Kamenitih vrata, gdje ih je opet dočekala policija. Scenarij je isti kao i zadnji put, prosvjednici skandiraju "Svi na ulice".

16:51 - Prosvjednici su stigli do Trga bana Jelačića. Prosvjed je najgromoglasniji do sada jer su organizatori masovno dijelili zviždaljke. Prosvjednici zvižde i viču "Svi na ulice". Kolona se penje Mesničkom ulicom prema Markovu trgu.

16:48 - Povorka je krenula s Cvjetnog trga. Čim su govori završili, povećao se i broj prosvjednika tako da ih sada ima oko tri tisuće.

16:47 - Pokrovac je najavio da će seljaci sutra izaći na ulice i blokirati sve prilaze Markovu trgu kako vladajući ne bi mogli doći na posao, ukoliko Vlada ne kaže kad će se održati izbori.

16:45 - Na Cvjetnom trgu je oko 1000 prosvjednika. Sve više zvižde govornicima, dosta im je govorancije, žele da se krene u šetnju.

16:44 - Nakon što je ostao bez stranke, Pero Kovačević se nije bolje proveo ni na pozornici. Toliko je izviždan da se nije uopće čulo što je rekao.

16:19 - Govorancija se nastavlja, okupilo se oko 500 prosvjednika.

16:13 - Pozornica je opet otvorena svima koji žele držati govor, te će se mikrofona (baš kao i u petak) primiti ekshibicionisti neartikuliranih stavova.

16:08 - Pernar tvrdi da su protiv njega oni koji žele srušiti vlast i vratiti komunistički sustav. Upitao je ljude žele li da ih nastavi voditi ili ne, dobio je pljesak i dio prosvjednika mu je poručio da žele da nastavi organizirati prosvjede. 

16:06 - Pernar se ulovio mikrofona. Opravdava događaj iz Osijeka, kaže da je pokušao spriječiti međusobni sukob dva prosvjednika i da nije pozivao na nasilje. "Ja sam govorio protiv nasilja, a ne za nasilja. Ali što se tiče zastave HDZ-a, to je simbol zla", kaže Pernar.

16:05 - Govornici se još nisu ulovili mikrofona. Jedan stariji gospodin prosvjednike zabavlja svirajući talijanske i španjolske evergreene na gitari. Na trgu je i Željko Stipić iz sindikata preporoda, koji je i zadnji put držao govor.

16:00 - Na Cvjetnom trgu skupilo se do sada između 300 i 400 ljudi.

15:55 - Svakako treba spomenuti da se dobar dio građana i na ranijim prosvjedima povorci priključio tek nakon što bi krenula sa Cvjetnog trga. Na Cvjetni trg ne dolaze jer ne žele slušati Pernara i ostale govornike s čijom se ideologijom ne slažu.

15:45 - Za sada je na Cvjetnom trgu oko sto ljudi, iako se ljudi počinju okupljati u većem broju. Na trgu su Pernar, Pero Kovačević (koji je zbog govora na zadnjem prosvjedu izbačen iz HSP-a Ante Starčević i Tomislav Pokrovac, jedan od vođa seljačkih prosvjeda. U Tomićevoj ulici koja vodi prema uspinjači već stoji kordon policije.

Pročitajte više