Video - Prosvjednici poručili HDZ-u: "Nećemo odustati!"

U NAJKRAĆEM i najslabije posjećenom prosvjedom maršu zagrebačkim ulicama do sada, čiji je cilj stvaranje pritiska za što prije raspisivanje parlamentarnih izbora, posjetilo se tek nekoliko punktova, od kojih je najviše pažnje zauzeo upravo HRT.

> Kronologija prosvjeda: Od HRT-a do HDZ-a

Prosvjednici su večeras pred zgradom HRT-a blokirali oba prometna smjera Slavonske avenije postavivši ultimatum kako se otamo neće pomaknuti sve dok ne dobiju prostor na nacionalnoj televiziji i to u izravnom prijenosu.

"Hoćemo istinu!, HRT nije ničija PR služba nego javna TV!"

Središnji Dnevnik HTV-a vodio je Ivan Jabuka, kojeg su prosvjednici posebno pozdravili ogorčeni njegovim nedavnim intervjuom s premijerkom Jadrankom Kosor, i koji im je večeras posvetio tek manje od minute HTV-ove središnje informativne emisije, dok je prijenos uživo trajao koliko i treptaj oka.

Već nakon blokade Slavonske prosvjednici su se počeli osipati, iako ih je u jednom trenutku (na putu prema Markovom trgu i HRT) bilo nekoliko tisuća. Od blokade su vrlo brzo odustali uvidjevši da vele prostora u Jabukinom Dnevniku neće dobiti, ma koliko taborili pred nacionalnom televizijom.

"Todoriću, lopove!"

Na putu prema centru grada i središnjici HDZ-a, prosvjednici su se ponovno sjetili vlasnika Agrokora Ivice Todorića. Povorka se zaustavila u Savskoj ulici pokraj Ciboninog tornja gdje su parolu "Todoriću, vrati žito!", što su skandirali na prosvjedu 6. ožujka, ovoga puta jednostavno skratili u: "Todoriću, lopove!"


Prosvjedna povorka još jednom je uzela maha u Savskoj ulici, gdje su im se spontano počeli priključivati putnici iz tramvaja. Policija nije blokirala taj dio Savske, te su se prosvjednici kretali između automobila, no vozači nisu pokazivali da ih to ljuti. Baš suprotno, gledali su ih sa simpatijom te trubeći iskazivali podršku prosvjednicima. Isto je bilo i s vozačima tramvaja, koji su zaustavljeni u kolonama otvorili vrata što je neke putnike motiviralo da se pridruže prosvjednicima.

"Čuvate mafiju!"

Nezadovoljni građani koji su izašli na ulice ovoga puta posjetili su i Hrvatsko novinarsko društvo želeći prenijeti poruku da u medijima ne žele cenzuru, već punu istinu. Pred Vrhovnim sudom sucima su poručili da "čuvaju mafiju".

Prosvjednike je posebno obradovala vijest o tome da su službene internetske stranice Vlade pod DDoS napadima. "Pala je Vlada!", oduševljeno su vikali. Internetske stranice Vlade postale su ponovno dostupne otprilike u isto vrijeme kada su završili prosvjedi u Zagrebu te su se već pojavile pretpostavke da su se prosvjednicima na ulicama pridružili i hakeri u virtualnom svijetu.

"Laku noć, opet ćemo doć'"

Na Markov trg prosvjednici su se zaputili na početku samog prosvjeda, dok su sjedište HDZ-a na Trgu žrtava fašizma obišli na samom kraju prosvjeda. Tome su prisustvovali samo najuporniji, no vladajućoj su stranci na čelu s njihovom predsjednicom Jadrankom Kosor ipak poručili kako "neće odustati". Istu su poruku odaslali i na Trgu bana Jelačića: "Laku noć, opet ćemo doć'", poručili su prosvjednici na odlasku kućama.

Prosvjednici bi trebali "opet doć'" u četvrtak i u subotu, na isto mjesto, u isto vrijeme, no hoće li "kauč-nacija" (kako pojedini prosvjednici kažu) ipak pronaći dovoljno motiva za izlazak na ulicu tek će se vidjeti. Možemo nagađati da prosvjednici "hvataju zalet" i skupljaju snagu za veliki prosvjed najavljen za subotu, 19. ožujka, i time objasniti današnji mali broj nezadovoljnika na ulicama. Do masovnog prosvjeda još je pet dana, no prije njega za zagrijavanje ili "vježbanje demokracije", valja posjetiti i onaj u četvrtak.

Hoće li prosvjednici do kraja tjedna postati preumorni, tek nam ostaje vidjeti.

Pročitajte više