VIDEO 73 mrtva u požaru u Johannesburgu, tijela na ulici. "Nikada nisam ovo vidio"

Foto: Profimedia

U požaru zgrade koji je buknuo jutros u Johannesburgu, najvećem južnoafričkom gradu, poginule su najmanje 73 osobe, najnovije su informacije hitnih službi. Među poginulima je i beba.

Još 43 osobe su ozlijeđene.

Požar je izbio rano jutros, oko 1:30 sati. Cijelog dana traje potraga za preživjelima i saniranje požara.

Dvanaest sati nakon požara vatra u zgradi pocrnjeloj od čađe i dalje je tinjala, dok su hitne službe prevozile tijela žrtava, javlja Reuters. U međuvremenu je ugašena. Tijela poginulih ležala su pokrivena dekama na ulici. 

"Najmanje jedna osoba iskočila je iz zgrade u smrt, s četvrtog kata", rekao je Thando le Nkosi Manzini, student koji je promatrao požar iz ulice.

Vatra uništila zgradu, traga se za preživjelima

Vlasti Johannesburga kažu kako za sada nije jasno što je uzrokovalo buktinju u velikoj četverokatnici u centru grada. U tijeku je istraga uzroka požara. Glasnogovornik hitnih službi Robert Mulaudzi rekao je BBC-u da su vatrogasci uspjeli iz zgrade izvući dio ljudi. 

Rekao je da je vatra uništila zgradu i da se potraga za ostalim žrtvama nastavlja.

Zgradu naselili imigranti?

Unutar četverokatnice bila je neformalna stambena zajednica, dodao je. "Prema tome, u zgradi ima mnogo nadograđenih struktura. Puno je ostataka koje moramo ukloniti", rekao je.

Stanovnici zapaljene zgrade, rekle su kasnije vlasti , bili su beskućnici koji su ilegalno živjeli u njoj. 

Gradonačelnik Kabelo Gwamanda rekao je da je u vlasništvu grada koji ju je ustupio humanitarnoj organizaciji za žene bez doma, no čini se da je "završila u druge svrhe".

Lebogang Isaac Maile, dužnosnik odjela za Humano stanovanje iz pokrajine Gauteng  u kojoj je Johannesburg, rekao je da su neke žrtve vjerojatno unajmljivale sobe od kriminalnih skupina  koje su protuzakonito ubirale stanarine.

 "Postoje karteli koji vrebaju ranjive skupine. Neke od ovih zgrada ako ne i većina njih, u rukama je tih kartela koji ubiru stanarinu od tih ljudi",  rekao je novinarima.

"U 20 godina nisam vidio ovako nešto"

Video koji je Mulaudzi objavio na X-u (bivši Twitter) prikazuje vatrogasna vozila i kola hitne pomoći ispred zgrade na kojoj su prozori izgorjeli.

"Više od 20 godina sam u službi i nikada nisam vidio ovako nešto", rekao je još Mulaudzi medijima.

Jako raste broj mrtvih

Broj mrtvih narastao je s nekoliko desetaka kako su govorile prve informacije pa sve do više od 60 i mogao bi još rasti. 

Glasnogovornik Robert Mulaudzi ranije je rekao da je operacija potrage za zarobljenima u ruševinama i izvlačenja u tijeku i da je vjerojatno da će broj žrtava rasti.

Vlasti su priopćile da je vatra uglavnom ugašena, ali dim i dalje izlazi iz prozora izgorene zgrade u centru Johannesburga. 

Zgrada sjećanja na apartheid

Ploča na ulazu u blok pokazuje da je riječ o zgradi koja čuva sjećanje na južnoafrički apartheid jer su u nju crni stanovnici dolaziti podići  "dompass" - dokument propusnici koja im je dopuštala da ulaze u bjelačke četvrti grada gdje su radili.

Johannesburg je jedan od gradova s najvećim nejednakostima u svijetu sa siromaštvom golemih razmjera, nezaposlenošću i krizom stanovanja.

Oko 15.000 je beskućnika, navodi vlada pokrajine Gauteng.

Požari su svakodnevni u Johannesburgu, posebno u siromašnim područjima. Jedan od najsiromašnijih satelitskih gradova je Alexandra u kojem su vatre progutale stotine domova u zadnjih nekoliko godina. 

Maile je rekao da požar "upozorava na kroničan problem nedostatak stambenog prostora u pokrajini, u kojoj najmanje 1,2 milijuna ljudi treba stan".

Četvrta zgrada koju je u zadnjih nekoliko mjeseci zahvatio požar u Johannesburgu

Ovo je četvrta starija zgrada koju je zahvatio požar u Johannesburgu u posljednjih nekoliko mjeseci, izvijestila je lokalna novinska organizacija Times Live. Ranije u kolovozu gorio je gornji kat zgrade u predgrađu Yeovill, u blizini središnje poslovne četvrti.

U lipnju je dvoje djece poginulo u požaru u Hilbrowu, a u srpnju je požar izbio nakon eksplozije podzemnog plina. 

Pročitajte više