VIDEO Aktivisti zalili čuvenu Van Goghovu sliku sokom od rajčice

Screenshot: Twitter

KLIMATSKI aktivisti bacili su limenke nečega što izgleda kao juha od rajčice na čuvenu Van Goghovu sliku Suncokreti u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Snimka prikazuje dvoje ljudi u majicama s natpisom "Just Stop Oil" (zaustavite naftu) kako otvaraju limenke i bacaju sadržaj na remek-djelo prije nego što zalijepe ruke za zid.

Dvije osobe uhićene, slika nije oštećena jer je bila prekrivena staklom

Londonska policija priopćila je da su dvije osobe uhićene. Iz galerije su rekli da je slika bila prekrivena staklom i stoga nije oštećena.

U priopćenju iz Nacionalne galerije stoji: "Jutros nešto poslije 11 sati dvije su osobe ušle u sobu 43 Nacionalne galerije. Čini se da se par zalijepio za zid uz Van Goghove Suncokrete (1888.). Također su bacili crvenu tvar - nešto što izgleda kao juha od rajčice - preko slike. Prostorija je ispražnjena od posjetitelja i pozvana je policija. Policajci su sada na mjestu događaja. Manja je šteta na okviru, ali slika nije oštećena."

"Policajci su jutros brzo stigli na mjesto događaja u Nacionalnoj galeriji, nakon što je dvoje prosvjednika iz skupine Just Stop Oil bacilo tvar preko slike i zatim su se zalijepili za zid. Oboje su uhićeni", priopćila je policija.

Vikali: "Što vrijedi više, umjetnost ili život?"

Videosnimke incidenta prikazuju prosvjednika kako viče: "Što vrijedi više? Umjetnost ili život? Vrijedi li više od hrane? Vrijedi više od pravde? Je li vas više zabrinuto za zaštitu slike ili zaštitu našeg planeta i ljudi?"

Slika je jedna od sedam slika suncokreta koje je Van Gogh stvorio 1888. i 1889., od kojih je pet izloženo u galerijama i muzejima diljem svijeta. Umjetnik ih je izradio da ukrasi svoju kuću u Arlesu u Francuskoj prije posjeta svog prijatelja, umjetnika Paula Gauguina.

Galerija kaže da su slike suncokreta "među najživopisnijim i najomiljenijim Van Goghovim djelima". Članovi iste aktivističke skupine su tri mjeseca prije toga papirom prelijepili sliku Kolovoz sijena Johna Constablea u istoj galeriji.

Pročitajte više