Video: Američka nevladina udruga usred ogromnog prostitucijskog skandala



AMERIČKU je javnost pogodila šokantna snimka nezavisnog filmaša Jamesa O'Keefea koji je razotkrio zapanjujuć prikaz korupcije u jednoj od glavnih nevladinih udruga u toj zemlji. Snimka koja prikazuje dvije djelatnice Udruženja lokalnih organizacija za reformu sada (ACORN) kako nude pomoć pri vođenju lanca maloljetničke prostitucije u gradu Baltimoreu zadnjih se nekoliko dana vrti po američkim medijima i diže veliku prašinu.


ACORN je osnovan 1970. godine, kako bi pružao socijalnu i pravnu pomoć najsiromašnijim Amerikancima, uglavnom crncima i Hispancima i to uglavnom za pitanje stanovanja. Od onda do danas postao je jedan od glavnih NGO-ova u SAD-u, i broji više od 400,000 članova. Brzo je postao i politički faktor, jer se uključio u kampanje registriranja za izbore.

ACORN i izbori


Zbog registracija je na zadnjim predsjedničkim izborima došao po kritiku, budući da je otvoreno dao podršku Baracku Obami, te mobilizirao svoje grassroots mreže prvenstveno među crncima, kako bi pomogao Obami da postane predsjednik. Problem je nastao zbog vrlo ozbiljnih optužbi kako je registrirao mrtve ljude i ilegalne imigrante. Optužbe nisu prerasle u pretjerano velik problem, ali su ACORN-u priskrbile snažne antipatije desnog dijela američke javnosti, a posebno medija.


To, a i činjenica da sadržaj O'Keefovog filma izgledaju kao da su naslonjeni na hvaljenu HBO-ovu seriju "The Wire", koja detaljno secira javni život u Baltimoreu i koju su mnogi kritičari proglasili najboljom serijom svih vremena, na prvi je pogled mnoge natjerala da pomisle kako je film zapravo lažni dokumentarac.

Prebrutalno da bi bilo istinito

Ipak, ispostavilo se da je sadržaj filma zaista istinit, ACORN je brzo otpustio svoje dvije djelatnice koje su se pojavile u filmu, a damama prijeti i kazneni progon. Unatoč tome što se nisu upustile u kriminalne aktivnosti oko kojih su se dogovarale u filmu, iskazale su jasnu zločinačku namjeru, što bi ih moglo stajati slobode.

Sadržaj filma ukratko ide ovako. O'Keefe i njegova pomoćnica imenom "Kenya", inače prostitutka, dolaze u u ACORN-ov ured u Baltimoreu. O'Keefe se predstavlja kao svodnik i prospektivni političar koji svoji kampanju namjerava financirati sredstvima dobivenim prostitucijom. Kenya ima problema s poreznom klasifikacijom svog posla, a O'Keefe i i Kenya (djevojka pravog imena Hannah Giles) navode kako će "nabaviti" 13 maloljetnica iz El Salvadora i namjeravaju ih angažirati kao prostitutke.

"Sheeeeeeeeeeit"

Zanima ih kako djevojčicama omogućiti jeftin smještaj, ali i kako za svoj biznis dobiti porezne olakšice i državna sredstva, te kako zaobići zakonske probleme oko Kenyinog posla. Djelatnice ACORN-a im sasvim mirno i staloženo daju cijeli niz savjeta kako pristupiti problemu, pa čak i varati na porezu.

Cijeli će slučaj biti jako zanimljivo pratiti. ACORN ni u kom slučaju nije u ugodnom položaju, a nije ni Obama koji je više puta javno podržao tu organizaciju. Situaciju u kojoj se nalaze najbolje bi opisao Clay Davis, korumpirani senator iz serije The Wire, sa svojim poznatim uzvikom: "Sheeeeeeeeeeit".

Pročitajte više