VIDEO ANKETA Provjerili smo s turistima jesu li zadovoljni smještajem u Splitu

Foto: Index

PREMA brojkama Turističke zajednice, izgleda kako je sezona u Splitu dobro krenula. U lipnju je zabilježeno skoro 125 tisuća dolazaka i oko 380 tisuća noćenja. Uspoređujući lipanj s referentnom 2019. godinom, prije covida, noćenja su porasla za 5%. 

Istovremeno su podignute cijene usluga, hrane, pića, pa i smještaja. U posljednje tri godine iznajmljivači su podignuli cijene u prosjeku za 20%. Apartman za dvije osobe u centru Splita prije dvije godine bio je oko 100 eura, dok je danas potrebno izdvojiti i do 170 eura. 

Noćenje u Splitu od 100 do 2000 eura 

U srpnju je noćenje za dvije osobe od 100 eura, na platformama za iznajmljivanje, moguće pronaći jedino na udaljenosti od 6 kilometara od centra grada. To je ujedno i najjeftinije noćenje za dvije osobe na Bookingu, dok je najskuplje oko 1600 eura za srpanj.

Gosti su pomalo iznenađeni što najskuplju noć na ovoj platformi ne drži hotelski smještaj, već apartman. Valja napomenuti da smo ove pretrage radili početkom srpnja. Također, anketu među turistima proveli smo u prvom srpanjskom tjednu.

"Luksuznih smještaja i takvih cijena ima svugdje, pa tako i za vrijeme zimske sezone kod nas u Austriji. Mi smo smještaj u centru Splita za tri noći platili 450 eura. Zadovoljni smo cijenom i izgledom, zato smo ga i rezervirali", rekao je gost iz Austrije te dodao kako je smještaj čista desetka. 

 

Smještajem udaljenim dva kilometra od centra grada zadovoljne su dvije Slovenke koje kažu kako s razlogom postoje recenzije i da se danas goste teško može prevariti. "Ne znam zašto me pitate je li mi smještaj skup. Ne bih ga rezervirala da mi ne dogovara. Svatko bira prema svojoj platežnoj moći. Mi smo htjele platiti malo manje smještaj kako bi nam više novca ostalo za odlazak na Brač. Sve se može iskombinirati", ispričala je turistica koja je smještaj za tri noćenja platila 360 eura. 

Nessa iz Irske ispričala nam je kako se unatoč recenzijama prije dvije godine prevarila s odabirom apartmana. "Došla sam sa suprugom i djetetom i, kada sam ušla u apartman, shvatila sam da je stanje puno lošije nego na slikama. Pretpostavljam da su to bile stare slike, prije obnove. Tada sam se žalila vlasniku i smanjio nam je cijenu. Sada smo ovdje drugi put i apartman je stvarno odličan."

Max je s djevojkom u centru grada za noćenje izdvojio oko 150 eura, što mu je, kako kaže, odlična cijena."Sve je bilo super, apartman je bio lijepo uređen. Iskreno, bio je tada najjeftiniji u ponudi za centar grada. Imali smo sreće što smo ga pronašli."

Gosti zadovoljni smještajem i domaćinima

Oko tisuću eura za pet noćenja platile su tri studentice iz Luksemburga koje su došle na odmor nakon ispitnih rokova. Apartmanom su oduševljene, a cijena ih je, kažu, pozitivno iznenadila. "Ma ne, nije skupo, pogotovo kada usporedimo sa smještajem u našem gradu, a tamo ne možemo uživati kao ovdje", rekle su studentice. 

Uz izgled i čistoću apartmana, Brendon je oduševljen i gostoljubivošću domaćina. "Apartman je moderno uređen, sve je čisto, a najviše su nas oduševili iznajmljivači. Jako su ugodni i susretljivi. Objasnili su nam sve što smo pitali. Za noć smo izdvojili oko 120, 140 eura, nisam siguran", rekao je Brendon iz New Yorka koji je za smještaj dao najveću ocjenu.

Supružnici iz Londona nam pričaju kako od odlaska u mirovinu često putuju te kako Hrvatska ima izuzetno lijep smještaj i da priče koje su oni čuli definitivno nisu istinite. "Čuli smo priče kako je ovdje namještaj iz 90-ih godina i da imate prekrivače na stolovima. No mi smo dobili sve suprotno. Naš apartman se nalazi u starom gradu, ali je unutra jako lijepo i moderno opremljen. Noć plaćamo tek 100 eura", rekao je par iz Londona te dodao kako uvijek rezervacije gledaju nekoliko mjeseci prije polaska na ljetovanje. 

Turisti koji se već nekoliko godina vraćaju u Split tijekom ljetnih mjeseci primijetili su veće cijene smještaja. No, oni su, kažu, kao stalni gosti, svoj apartman dobili prema staroj cijeni, koja je vrijedila još prije covida.

"Dolazimo skoro 5 godina i domaćin nam je postao prijatelj te nam je ponudio predivan apartman u centru grada za 100 eura, no mi smo mu ipak ostavili nešto više novca", ispričao je stariji par iz Njemačke.

Noć u splitskom hotelu 2000 eura

Cijene noćenja više su i u hotelima. Stariji par za noćenje u hotelu izdvojio je čak 2000 eura. "To nije prevelika cijena. Mi je možemo platiti. Radi se o luksuznom hotelu s pet zvjezdica. Imamo najbolju uslugu i znamo što smo platili. Usluga u ovom slučaju definitivno opravdava cijenu", smatra gost.

Nisu svi gosti zadovoljni cijenama. Prijateljice iz New Yorka smatraju kako je iznos trebao biti manji. "Odsjele smo u hotelu i 500 eura za Split je po meni definitivno previše. Znam da su kod nas hoteli puno skuplji, ali su na višoj razini", kažu gošće. 

Gosti domaćinima zamjeraju i nedostatak modernizacije kada je u pitanju opremanje apartmana. Peteročlana obitelj iz Poljske zadovoljna je čistoćom smještaja i cijenom, ali kažu kako bi voljeli da iznajmljivači ulože dodatno u prostor. 

"Kada putujemo, navikli smo da nemamo velikog kontakta s iznajmljivačima, već da nam ključ bude u kutijici sa šifrom pored ulaznih vrata. To nam najviše odgovara zbog djece. U Split dolazimo treći put i još nismo pronašli apartman s tom opcijom", pričaju nam Poljaci koji su smještaj zbog tog propusta ocijenili devetkom. 

Gosti: Znali smo da jeftinije znači slabija kvaliteta

Najnižu ocjenu za smještaj dala je grupa mladih partijanera koji su u Split stigli na festival elektroničke glazbe Ultra. Ispričali su nam kako su smješteni u studentske sobe."Nismo sigurni jesu li sobe stare ili prljave. Možda i jedno i drugo. A WC unutar sobe, joj, nećemo se prisjećati. Možda bismo je ocijenili s 5/10", kažu nam gosti koji dodaju kako nisu ljuti zbog smještaja. 

"Ne smeta nam. Mi smo se došli zabaviti, nećemo puno vremena provesti u toj sobi i stvarno smo jako malo novca potrošili. Oko 30 eura za osobu po noći. Znali smo da jeftinije znači i slabija kvaliteta. Na kraju smo je rezervirali upravo zato što je bila jeftina."

Na Ultru su došle i dvije djevojke iz Švicarske. "Bile smo prije 5 godina i tada smo uzele apartman, pa smo tako odlučile i ove godine. Lijepo je opremljen, ali smo se malo iznenadile cijenom. I tada je bilo skupo zbog festivala, ali sad je previše", pričaju nam djevojke koje su studio apartman za šest noćenja platile više od 1000 eura. 

Pročitajte više