VIDEO Putnički avion pobijedio u utrci s uraganom Irma

Screenshot: Facebook

DELTA Air Lines se i inače ponosi svojom brzinom, ali jučer je ovaj avioprijevoznik definitivno ostvario novu razinu kad je njegov avion u zadnji tren izbjegao uragan.

>>UŽIVO Irma razorila Barbudu, na Floridi se gase nuklearke i bolnice

Let 431 je uzletio iz Zračne luke John F. Kennedy u 8.39 po lokalnom vremenu za San Juan na Portoriku, utrkujući se s uraganom Irma koji je otoku prilazio s druge strane. Uragan kategorije 5, najveći ikad zabilježen na Atlantiku i drugi najveći ikad zabilježen, za to je vrijeme bio na svom putu preko Kariba prema Floridi.

 

Satelitske snimke prikazuju avion kako leti ravno prema uraganu

Kako javlja USA Today, Boeing 737-900ER letio je tri sata i 49 minuta prema Portoriku, dok su fanovi avijacije Jasona Rabinowitza napeto pratili let uživo preko online službi za praćenje letova. Kako je Rabinowitz javio na Twitteru, 2 aviona Jet Blue i jedan American Air, koji su poletjeli nakon Delte, morali su se vratiti u zračnu luku.

 

 

Na tim se kartama moglo jasno vidjeti kako avion leti ravno prema zeleno-žuto-crvenom kovitlacu koji predstavlja uragan Irmu. Pilotima je pri letu pomagala aplikacija tvrtke za praćenje vremena pri letu, pomoću koje su mogli predvidjeti turbulenciju i olakšati let.

Avion je letio između vanjskog ruba i jezgre uragana

Tajming aviona bio je idealan - sletio je u 12.01, u uvjetima lagane kiše i s vidljivošću od 14 km, s naletima vjetra do 57 km/h, što je sve unutar parametara u kojima avion može letjeti sigurno, istaknuo je glasnogovornik Delte Michael Thomas.

Nakon brzog, 40-minutnog okretanja, povratni let 302 krenuo je iz San Juana natrag za Zračnu Luku JFK 24 minute ranije nego što je planirano. Avion sa 173 putnika sletio je u JFK  u 16.22.

Posebno je impresivno to što je avion ustvari letio između vanjskog ruba uragana Irma i njene jezgre, kako je objasnio Rabinowitz.

 

 

Meteorološki tim dobro procijenio sigurnost leta

No odluka pilota i samog avioprijevoznika bila je sve samo ne nepromišljena. "Naš meteorološki tim je najbolji u ovom poslu. Oni su dobro pogledali podatke o vremenu i praćenje oluje i surađivali s posadom leta i dispečerom kako bi utvrdili je li sigurno upravljati letom. I naše posade leta su bile nevjerojatne u svom pothvatu brzog i sigurnog okretanja aviona kako bi let mogao krenuti dobrano prije prijetnje uragana", rekao je dopredsjednik Delte Erik Snell.

Pročitajte više