AMERIČKI IZBORI

VIDEO Bartulica o Trumpovom govoru: I Biden je trebao biti skromniji i čekati

Foto: Index

DOK traje prebrojavanje glasova u Sjedinjenim Američkim Državama, cijeli svijet očekuje tko će biti 46. predsjednik najmoćnije zemlje svijeta.

U Indexovom studiju američke izbore komentirao je Stjepo Bartulica, nekadašnji savjetnik predsjednika Ive Josipovića i sadašnji saborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Ta stranka, kao i mnoge slične stranke diljem svijeta, navija za Donalda Trumpa i priželjkuje njegovu pobjedu na izborima.

S Bartulicom je razgovarao Indexov novinar Vojislav Mazzocco.

"Mnogi su predvidjeli ovaj scenarij, da će ovo trajati. Ovo što sad mogu reći je da su anketne agencije opet zakazale", rekao je Bartulica.

O krađi glasova

"Volio bih reći da je to nemoguće. Kad sam ja tamo živio, takvo nešto bilo je nezamislivo. Nije dobro za američku demokraciju ako sumnja u izborni proces", kazao je.

O koronavirusu

"Kad se uspoređuje strogi lockdown i tamo gdje je otvoreno, nema dokaza da lockdown postiže neki učinak. Cijelo to pitanje se jako politizira", smatra Bartulica.

O Trumpovoj uranjenoj najavi pobjede

"I Biden je ranije izjavio da je na dobrom putu prema pobjedi, trebao je i on biti skromniji i čekati. Bili su nabrijani u izbornoj noći i jedan i drugi."

O svjetskim moćnicima

"Moje iskustvo, kad sam bio s premijerom Oreškovićem u Bruxellesu, je da postoji jedan određeni način razmišljanja koji oni dijele. Vide da u tom upravljanju velikim institucijama imaju neke interese, upravo ta klasa ljudi. Trump je vidio da Amerika nužno plaća financiranje UN-a i tu je otvorio velike teme. Koronakriza je pokazala da nacionalne države imaju svoju ulogu."

Je li za Hrvatsku bolja Amerika koja se ne petlja ili koja se miješa?

"Demokrati su kasnili, ali su se uključili dovoljno da zaustave Miloševića. Danas je stvar nešto drugačija, mi smo zemlja koja je u EU i koja mora imati svoj stav. Ja sam puno skloniji tome da se ne vežemo ni za jedan centar moći", rekao je Bartulica.

Pročitajte više