VIDEO Beogradski prosvjednici za Index: U Srbiji ništa ne funkcionira

Foto: Index

U BEOGRADU je jučer održan četvrti prosvjed "Srbija protiv nasilja". Građani su se skupili ispred skupštine Srbije te oblikovali veliki prsten oko Radiotelevizije Srbije (RTS). Blokade prometa na čvorištu Gazela nije bilo. 

Prosvjed je održan dan nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd autobusima dovukao ljude iz cijele Srbije. Od skupštine do RTS-a bila je nepregledna kolona ljudi, a prema fotografijama i snimkama, činilo se da je riječ o više građana nego tijekom Vučićevog mitinga.  Indexovu reportažu s Vučićevog skupa u petak možete pročitati ovdje.

Na jučerašnjem prosvjedu u srpskoj prijestolnici bili su reporteri Indexa. Razgovarali smo s ljudima koji su izašli na ulice Beograda kako bi prosvjedovali protiv nasilja. Pitali smo prosvjednike zašto su ovdje.

"Tu sam jer sam protiv svega", rekla je jedna starija gospođa. "Protiv koga?" pitao je ženu Indexov reporter. "Protiv Vučića, protiv koga ću, majke ti", odgovorila je žena kroz smijeh.

"Želimo imati opciju i da vlast bude smijenjena"

Dvojicu muškaraca na prosvjedu pitali smo je li Srbija talac predsjednika Aleksandra Vučića. Odgovorili su potvrdno. 

"Suština je da vlast bude smijenjena. Mislim da je osnovna stvar da imamo slobodne medije i da možemo vidjeti više opcija. Da možemo izabrati opciju koja je nama najprihvatljivija i kada zamijetimo da nešto ne valja, da možemo smijeniti vlast. Svuda se u regiji vlast može smijeniti, samo kod nas ne. To je nešto što bismo i mi trebali", komentirao je prosvjednik.

 "Ništa ne funkcionira. Nijedna državna institucija ne radi", rekla je kratko prosvjednica. 

"Bez sustava nema dobrog života"

Pitali smo ljude koji je najveći problem u Srbiji u posljednjih nekoliko godina. Jedan mladić je odgovorio da u Srbiji ne postoji pravo glasa, da sustav u Srbiji ne postoji.

"Ne odgovaraju oni koji su nešto učinili... Kada nemaš sustav, onda nemaš dobar život. Budućnost je neizvjesna", rekao je prosvjednik koji je bio s djevojkom.

Upitani vide li bolju budućnost u kraćem ili duljem periodu, odgovorili su: "Ne bismo bili ovdje da je ne vidimo."

O nasilju u Srbiji: Ako su u realityju osuđivani kriminalci i štetočine, on se treba ugasiti

S obzirom na to da se prosvjed zove "Srbija protiv nasilja", pitali smo prosvjednike vide li svakodnevno promociju nasilja i kakva je općenito situacija s nasiljem u njihovoj zemlji.

"Da. Ovo što se događalo u zadnje vrijeme je toliko jezivo da je svaki komentar suvišan. Ali mislim da je potrebno malo više empatije, malo više brige, više dobrih odnosa sa susjedstvom... Mislim da toga fali i da bi to trebalo mijenjati korak po korak.

Ovo što se dogodilo je pogodilo svakog čovjeka neovisno o tome koje je boje, političkog opredjeljenja itd. Reality kao reality nije problem, problem je ono što se događa u realityju. Ako se u tom realityju nalaze osuđivani kriminalci, štetočine, onda to treba ugasiti", kazao je mladić s prosvjeda.

"Od Nove godine ubijeno je 20 žena, to je strašno", dodala je jedna prosvjednica.

"Nikoga ne mrzimo, smatramo da smo došli do dna i da nešto moramo promijeniti"

Za kraj smo s prosvjednicima prokomentirali profil ljudi koji je u petak došao na Vučićev skup. "Mi ovdje smo kulturna Srbija", komentirala je prosvjednica.

"Oni su morali biti ovdje, morali su se slikati da ne bi morali snositi nekakve posljedice. Danas ovdje nitko nije bio natjeran i prisiljen doći. Mi nikoga ne mrzimo, samo smatramo da smo došli do dna i da nešto moramo promijeniti", kazao je prosvjednik za Index.

Pročitajte više