VIDEO Bili smo na Bregani, ovako izgleda prelazak granice nakon uvođenja kontrola

Foto: Index

U PONOĆ su krenule kontrole na hrvatsko-slovenskoj granici, što znači da granicu više nećemo moći prelaziti bez prisustva policije i ikakvih kontrola, kao što je to bio slučaj posljednjih gotovo deset mjeseci, koliko je Hrvatska u Schengenu.

> UŽIVO S GRANICE

 

Objavljuje Index.hr u Petak, 20. listopada 2023.

Zasad se ne stvaraju gužve, policija veći dio vozača i putnika ne traži dokumente

Automobili na Bregani/Obrežju više ne prolaze dvjema trakama kojima su vozili posljednjih 10 mjeseci od hrvatskog ulaska u Schengen i na kojima su Slovenci uklonili kućice, nego se promet preusmjerava u desnu traku, gdje se i dalje nalaze stare kućice za kontrolu osobnih dokumenata. Uz kućicu je dvoje policajaca. 

Kako smo iz prve ruke mogli vidjeti, novi režim na hrvatsko-slovenskoj granici izgleda tako da se velik broj vozila uopće ne zaustavlja. Kad ih slovenski policajci i zaustave, uglavnom samo pogledaju tko je u automobilu, a rijetko traže dokumente.

Dok smo bili ondje, stvorila se kolona od maksimalno 5-6 automobila, ali je brzo prošla. No mi smo na granici bili rano jutros i za očekivati je da će tijekom dana ipak biti nešto veće gužve na granici.

Kako je izgledao naš prelazak granice

Prelazimo hrvatsko-slovensku granicu nakon uvođenja kontrole

Objavljuje Index.hr u Petak, 20. listopada 2023.

Prešli smo granicu bez problema, nitko nas nije tražio dokumente, samo smo stali na trenutak i slovenski policajac nas je propustio nakon vizualne kontrole.

Policajci provode uglavnom vizualni pregled, dosta vozila se ni ne mora potpuno zaustaviti

Kako je Index i najavljivao, slovenska policija ne obavlja detaljnije kontrole svakog vozila. Velika većina vozila prolazi tek uz kratak vizualni pregled, pri čemu se vozila, kada je gustoća prometa manja, ni ne zaustavljaju potpuno.

Tek pojedina vozila policajci zaustave i obave kontrolu dokumenta ili detaljnije pogledaju u vozilo. Što se tiče izdvajanja vozila sa strane radi detaljnije kontrole, dok smo bili na granici vidjeli smo tek jedan kombi koji su policajci izdvojili i detaljnije provjerili. 

Dok smo bili na granici, nismo primijetili razliku u tretmanu onih iz EU i putnika iz trećih zemalja. Naravno, vozila iz EU je dosta više, a činilo nam se da u jednakoj mjeri policajci kontroliraju i vozila s tablicama zemalja EU i ona koja dolaze iz zemalja izvan Europske unije i Europskog gospodarskog prostora.

Radi se, dakle, kako smo i najavljivali, o selektivnoj kontroli, što su dobre vijesti za sve koji prelaze granicu, a otkako je Hrvatska prije deset mjeseci ušla u Schengen, to je znatno brže i jednostavnije. 

Što je s autobusima i kamionima?

Autobusi također prelaze granicu bez većih problema. Slovenski policijski službenik ponekad uđe u autobus, ali prema onome što smo jutros vidjeli, sve samo nabrzinu pogleda i već za minutu ili dvije autobus kreće dalje.

Kamioni kao i dosad idu na odvojeni dio granice, desno od traka kroz koje prolaze ostala vozila. No dok smo bili na Bregani, odnosno Obrežju, kako se zove slovenska strana granice, jedan se vozač kamiona stranih tablica zabunio i krenuo prema kućicama gdje prolaze ostala vozila pa ga je policajac morao preusmjeriti.

Kontrola će trajati najmanje do 30. listopada, ali postoji mogućnost produljenja

Podsjetimo, Slovenija je uvela privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. listopada s mogućnošću produljenja. Takvu odluku donijela je nakon što je slične mjere njoj uvela Italija, a i Italija i Slovenija povratak kontrola na granice pravdaju povećanim rizikom od terorizma u Europi nakon napada Hamasa na Izrael i terorističkih napada koji su uslijedili u Belgiji i Francuskoj.

Kako je ranije priopćeno iz slovenskog MUP-a, uz 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet na granici s Hrvatskom i dva na granici s Mađarskom, osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema zakonima EU granicu će moći prijeći na još 18 graničnih prijelaza. To su državljani EU-a, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih obitelji, bez obzira na državljanstvo.

Slovenija nije jedina zemlja schengenskog prostora bez unutarnje kontrole granica koja ih je ponovno privremeno uvela. Zbog migracijskog pritiska, ali i nakon nedavnog atentata u Bruxellesu i u kontekstu nove eskalacije na Bliskom istoku, devet zemalja nedavno je uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutarnjim schengenskim granicama.

Pogledajte i fotografije koje smo snimili jutros na Bregani. 

 

Pročitajte više