Bili smo na Sljemenu gdje su na +23 radili umjetni snijeg. Sad nam javljaju: Odgađamo

Foto: Karlo Klasić/Index

INDEXOV reporter prijepodne je bio na Sljemenu. Vrijeme je tamo za kratke rukave, bilo je desetak stupnjeva toplije nego u Zagrebu. A na Crvenom spustu tri hrpe snijega koje je jučer napravio stroj koji se zove tvornica za led.

 

Nisu nam rekli koliko to košta, nego da odgađaju proizvodnju snijega

Index je jučer poslao upit Gradu Zagrebu o umjetnom snijegu na Sljemenu i potrošnji struje. Danas smo dobili djelomičan odgovor u kojemu piše i kako se odgađa proizvodnja snijega do spuštanja temperatura i krajnjeg roka za pripremu ugovorene Snježne kraljice.

"Ustanova za upravljanje sportskim objektima svake godine na Sljemenu koristi tvornice snijega da bi se na vrijeme pripremila podloga za sezonu skijanja. Pripreme obično krenu početkom listopada no ove se godine krenulo tri tjedna kasnije.

Trenutne temperature, posebno noćne, omogućuju proizvodnju i akumulaciju umjetnoga snijega za potrebnu podlogu. No imajući u vidu specifičan kontekst cijena i štednje energenata ove zime, dodatno ćemo odgoditi proizvodnju snijega do spuštanja temperatura i krajnjeg roka za pripremu ugovorene Snježne kraljice", napisali su nam iz Službe Upravljanja sportskim objektima Grada Zagreba, odakle su, podsjetimo, jučer objavili i da od danas poskupljuju ulaznice za gradske bazene i gradska klizališta.

"Sve će to narod platiti"

Jučer je, podsjetimo, korisnik Twittera objavio slike i snimke sa Sljemena na kojima se vidi kako radi tvornica za snijeg te se stvara snijeg. "Temperatura je 22°C, ali radi se umjetni snijeg na Sljemenu! Cijene energenata rastu, sve je skuplje, inflacija, ali nema veze. Ima se, može se! Kao da nikakve krize nema. Sve će to narod platiti", objavio je na Twitteru korisnik imena Mramor.

Tvornice radile snijeg na Cmroku

Tvornice za snijeg rade i kad su više temperature, za razliku od topova za snijeg, koji rade pri niskim temperaturama. Tvornice za snijeg su, primjerice, na Cmroku u veljači 2020. godine pri temperaturi od 15 stupnjeva radile snijeg. Tada su brojni građani došli s obiteljima na piknik, a pored njih je Bandić pripremao sanjkalište. Sada je na vlasti Tomašević, a radi se snijeg na Sljemenu na kojemu je jučer u podne bilo +23, dok su danas u 11 tamo bila 19.2 stupnja Celzijeva.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više