VIDEO Bivši zapovjednik Wagnera: Ubio sam malu djevojčicu. Upucao sam ju, vrištala je

Screenshot: Twitter

RUSKA organizacija za ljudska prava Gulagu je objavila svjedočenje dvojice bivših zapovjednika privatne vojne kompanije Wagner, koji su u rat otišli nakon što su regrutirani iz zatvora. Radi se o Azamatu Uldarovu, bivšem osuđeniku Popravno-radne kolonije br. 13 ruskog Ureda Federalne zatvorske službe iz Saratovske oblasti (pomilovan od 23. kolovoza 2022.) i Alekseju Savičevu, bivšem osuđeniku Popravno-radne kolonije br. 1 Ruskog ureda Federalne zatvorske službe iz Voronješke oblasti (pomilovan od 2. rujna 2022).

Uldarov i Savičev se trenutno nalaze u Rusiji, a tijekom intervjua su priznali ubojstva ukrajinske djece u Bahmutu i Soledaru. Osnivaču web stranice Gulagu.net Vladimiru Osečkinu su ispričali detalje strijeljanja više od 20 ukrajinske djece i tinejdžera, dizanja u zrak jame s više od 50 ranjenih zarobljenika i tzv. čišćenja stambenih zgrada. 

"Dobili smo naredbu da sve zbrišemo i pobijemo"

Jedan od vagnerovaca je priznao da je "upucao petogodišnju djevojčicu u glavu" kada su išli prema Soledaru i Bahmutu. "Ona vrišti, razumijete, malo je dijete. Upucao sam 5-godišnju djevojčica u glavu", kazao je. Uldarov tvrdi da je "očistio" podrum s 300-400 civila, pri čemu su 40-ak njih bili djeca. 

Naveo je kako se radilo o zgradi od 9 katova, da "nije imao izbora" i da je imao nalog da se svih riješi. "Izvršio sam naredbu ovom rukom, ubio sam djecu. Razumijete, po naredbi. Činjenica da smo mi... Dobili smo naredbu da sve zbrišemo i pobijemo... Išli smo i pobili sve - žene, muškarci, umirovljenici i djeca, posebno ona mala, petogodišnjaci", kazao je. 

Istaknuli su kako je zapovijed za čišćenje od Bahmuta stigla izravno od šefa Wagnera Jevgenija Prigožina. Navodno im je naredio da se nikoga ne štedi, ni starce ni djecu. Dodali su kako je u Soledaru situacija bila još gora, prenosi Ukrajinska Pravda

"Mirni stanovnici su izlazili van. I bila je naredba: sve od 15 i više godina - strijeljajte. Strijeljano je 20-24 ljudi, od toga deset 15-godišnjaka i 17-godišnjaka", ispričao je Savičev. Upitan koliko su nenaoružanih civila ubili u veljači 2023., Savičev je odgovorio da je 15-godišnje Ukrajince "teško nazvati civilima".

"Kad je Prigožin rekao malj, uzeli smo malj i ubili čovjeka"

Oba bivša zapovjednika Wagnerovih postrojbi su potvrdila da je Prigožin osobno izdavao zločinačke naredbe za pogubljenje ljudi, odobravajući terorističke metode i brutalnost. Jedan od bivši vagnerovaca također je ispričao da su se jednom prilikom vagnerovci napili i zarobili 15 kadirovaca koji se nisu htjeli boriti. 

Savičev je istaknuo kako su borci Wagnera dobivali prijetnje smrću kada bi razgovarali s novinarima. Video intervjua ukupno traje 77 minuta, a Uldarov i Savičev niti u jednom trenutku nisu iskazali žaljenje zbog svojih postupaka. Uldarov je poručio da vagnerovci ne uzimaju zarobljenike i da vježbaju ubijanje ukrajinskih vojnika. 

"Uglavnom nožem. Režemo grkljan. Snimamo to. Kad je Prigožin rekao malj, uzeli smo malj i ubili (čovjeka) maljem. Ovo je njegova metoda. On je užasna osoba", nastavio je. Ipak, zaključio je da se želi vratiti na bojišnicu kako bi se nastavio boriti. 

Pročitajte više