VIDEO Britanska kraljica se izvanredno obratila naciji tek peti put od 1952.

Foto: Screenshot

KRALJICA Elizabeta II. izvanredno se obratila Velikoj Britaniji povodom krize oko koronavirusa. Bilo je to njezino peto izvanredno obraćanje otkad je 1952. godine postala kraljica.

U Velikoj Britaniji je trenutačno 47.806 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 4934 ljudi.

Dosad se 93-godišnja Elizabeta II. izvanredno obratila na početku Zaljevskog rata 1991., nakon pogibije princeze Dijane 1997., nakon smrti kraljice majke 2002. i povodom svojeg "dijamantnog jubileja" 2012. godine.

Kraljičin govor snimljen je u četvrtak u palači Windsor te je večeras emitiran na britanskoj televiziji te na profilima kraljevske obitelji na svim društvenim mrežama. Njezin govor trajao je tek nešto više od četiri minute.

Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni", rekla je 93-godišnja kraljica u obraćanju iz dvorca Windsor gdje se nalazi sa svojim 98-godišnjim suprugom princom Filipom.

"Iako smo se i do sada suočavali s izazovima, ovaj je drugačiji. Ovoga se puta pridružujemo svim nacijama na svijetu u zajedničkom pothvatu, koristeći za izliječenje velike napretke u znanosti i naše nagonsko suosjećanje. Uspjet ćemo i taj će uspjeh pripadati svakome od nas". 

"Oni koji će doći poslije nas reći da je ova generacija Britanaca bila snažna kao i bilo koja druga", rekla je. "Ponos time što smo nije dio naše prošlosti, on određuje našu sadašnjost i budućnost".  

Britanska kraljica se referirala i na čuvenu pjesmu Vere Lynn "Ponovno ćemo se sresti" iz Drugog svjetskog rata koja je postala simbol nade Britanaca tijekom rata.

"Možemo se utješiti time što će, iako još moramo trpjeti, doći bolji dani. Ponovno ćemo biti s našim prijateljima, ponovno ćemo biti s našim obiteljima, ponovno ćemo se sresti", rekla je.

Pročitajte više